Για την εξεταστική

Εδώ και δυο χρόνια έχουμε συνηθίσει να ζούμε σε συνθήκες που μεταβάλλονται συνεχώς. Εκεί που έχει κανείς την εντύπωση πως τα πράγματα αναμένονται να κυλήσουν σταθερά, έστω και κάτω από συνθήκες που δε θα τις ονόμαζε και ιδανικές, ένα νέο δεδομένο έρχεται να φέρει τα πάνω κάτω και να οδηγήσει τους πάντες να αναθεωρήσουν τον τρόπο με τον οποίο περνούν την καθημερινότητά τους. Ο κορονοϊός είναι ο παράγοντας που έχει αναποδογυρίσει τα πάντα, που μας έχει κλείσει δύο και τρεις φορές στα σπίτια μας, μακριά από φίλους, δραστηριότητες και δουλειές, τις οποίες μάλιστα κάποιοι έχασαν, άλλοι πάλι αναγκάστηκαν να τις διεκπεραιώσουν από την οθόνη του υπολογιστή τους, στο σπίτι. 

Η εκ νέου και άνευ προηγουμένου έκρηξη των κρουσμάτων στον 24ο μήνα πανδημίας στη χώρα έχει ωθήσει πολλούς από εμάς να σκέφτονται και πάλι το ενδεχόμενο να χρειαστεί να μείνουν σπίτι τους, μέχρι τουλάχιστον να περάσει και αυτή η μπόρα, παρά μάλιστα τα σημαντικότατα εμβόλια που έχουν και αυτά εδώ και καιρό μπει στη ζωή μας και μας έχουν γλιτώσει από χιλιάδες απώλειες ανθρώπων. Μπορεί σε επίπεδο πολιτειακό να μη συζητείται καν το ενδεχόμενο τούτο, σε ορισμένους κλάδους όμως και σε κάποιους κοινωνικούς τομείς οι άνθρωποι εκφράζουν τις ανησυχίες τους. Στο παρόν κείμενο θα συζητήσουμε για το αν και κατά πόσο θα ωφελούσε μια εξ αποστάσεως λύση σε έναν από αυτούς τους κλάδους, αυτόν της Ανώτατης Εκπαίδευσης, με δεδομένους πλέον τόσο τον κίνδυνο της υπερμετάδοσης εν όψει εξεταστικής περιόδου, όσο και τις επιφυλάξεις των φοιτητών λόγω αυτού, με αρκετούς να ζητούν ήδη την πραγματοποίησή της διαδικτυακά. 

Αρχικά, δεν αμφισβητούμε σε καμία περίπτωση την αδυναμία της πολιτείας να αντιμετωπίσει για ακόμη μια φορά επαρκώς το φαινόμενο της έξαρσης του ιού, έχοντας αμελήσει να οργανώσει ένα σχέδιο εδώ και μήνες, το οποίο θα έθετε σε εφαρμογή σε μια τέτοια περίπτωση, της εκτόξευσης δηλαδή των κρουσμάτων και τη φρενήρη διασπορά του ιού στην κοινότητα. Πώς θα λειτουργήσουν τα πανεπιστήμια κάτω από τέτοιες συνθήκες; Στην ερώτηση αυτή η αρμόδια πολιτειακή αρχή δεν έχει απαντήσεις. 

Ακόμα κι έτσι, όμως, στην περίπτωση δηλαδή της απουσίας ενός εφεδρικού πλαισίου υπό του οποίου θα μπορούσαν να λειτουργήσουν τα πανεπιστήμια, ας μου επιτρέψουν ορισμένοι συμφοιτητές μου να υποστηρίξω την άποψη πως το τελευταίο που θα έπρεπε να ζητήσουμε είναι η επαναφορά της διενέργειας της εξεταστικής από το σπίτι. Πράγματι, ο κίνδυνος νόσησης από τον ιό φαίνεται πως είναι μεγάλος, τόσο λόγω της νέας μετάλλαξης όσο και των συνθηκών που επικρατούν στα αμφιθέατρα, χωρίς φυσικά να ξεχνάμε τα κονσερβοποιημένα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, με τα οποία οι φοιτητές φτάνουν στις σχολές τους. Όμως, διαρκής μας στόχος ως φοιτητών αλλά και πολιτών εν γένει θα έπρεπε να είναι να ζούμε όσο το δυνατόν πιο «κανονικά» μπορούμε, λαμβάνοντας υπόψιν τον ενάμισο χρόνο καραντίνας που ήδη περάσαμε και ήδη μας πήγε πίσω. Θα πρέπει, κοντολογίς, να μάθουμε σιγά σιγά να ζούμε με τον ιό, με μια συνθήκη που από ό, τι φαίνεται θα συνεχίσουμε να υφιστάμεθα για αρκετό καιρό, σίγουρα, βέβαια, όχι με την ένταση των δύο πρώτων χρόνων. Άλλωστε, βάσει των μέχρι τώρα επιστημονικών δεδομένων, εκτός από τα εμβόλια που αντιμετωπίζουν κάτι παραπάνω από επαρκώς τη μετάλλαξη «Ο», φαίνεται πως η ίδια αυτή παραλλαγή του ιού δεν είναι τόσο επικίνδυνη όσο οι προηγούμενες, παρά τη μοναδική δυνατότητα που έχει να μεταδίδεται εξωφρενικά εύκολα. Αυτό, φυσικά, δε σημαίνει πως ο εφησυχασμός είναι η οδός που θα πρέπει να ακολουθήσουμε (κάθε άλλο!), από την άλλη, όμως, πλευρά, οφείλουμε να πιέσουμε προς τη σωστή κατεύθυνση, ζητώντας λύσεις που έπρεπε εδώ και καιρό να έχουν τεθεί σε εφαρμογή και όχι να αρκεστούμε στο να ζητήσουμε τη διαδικτυακή διενέργεια της εξεταστικής.

Η πρόληψη είναι τομέας στον οποίο θα πρέπει να επενδύσουμε, αυτόν που θα μας στρώσει το έδαφος ώστε να πραγματοποιηθεί η εξεταστική δια ζώσης, όσο πιο ομαλά γίνεται. Η διενέργεια προληπτικών ελέγχων με rapid ή ακόμα και PCR tests δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα για κάθε φοιτητή θα ήταν σκόπιμο να τεθεί σε εφαρμογή, προκειμένου να προληφθεί κάθε κρούσμα που θα μπορούσε να προκαλέσει ντόμινο μολύνσεων αλλά και να σταματήσει το θησαύρισμα των διαγνωστικών που έχουν βρει πεδίον δόξης λαμπρόν μέσα στην πανδημία. Εννοείται πως το μέτρο αυτό θα έπρεπε να ισχύει και για τους εμβολιασμένους φοιτητές, καθώς, όπως όλα δείχνουν, μπορούν και αυτοί να μεταδώσουν τον ιό, έστω και με μικρότερη συχνότητα. Όσον αφορά το κόστος, ας σκεφτούμε πόσα χρήματα δαπανώνται καθημερινά σε τομείς και δραστηριότητες που σίγουρα δεν αποτελούν προτεραιότητα, ας σκεφτούμε σε πόσες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι μοριακοί έλεγχοι διατίθενται δωρεάν ή με ορισμένο από το κράτος χαμηλό πλαφόν, ας σκεφτούμε πόσα χρήματα θα μπορούσαμε να γλιτώσουμε από ΜΕΘ και νοσηλείες, τις οποίες αναπόφευκτα θα πρέπει να υποστούμε, όταν δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για ιχνηλάτηση και έλεγχο της διασποράς της πανδημίας, μέσω των συνεχών τεστ.

Προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός των φοιτητών στις αίθουσες και τα αμφιθέατρα, καλή λύση θα ήταν είτε το κυλιόμενο ωράριο, όπου δεν είναι δυνατό να τακτοποιηθούν οι φοιτητές σε πολλαπλές αίθουσες είτε ακόμα και η ταυτόχρονη διενέργεια των εξετάσεων σε πολλαπλούς χώρους σε όλα τα σημεία της Ελλάδος. Για παράδειγμα, κατόπιν συνεννόησης του εκάστοτε πανεπιστημιακού ιδρύματος με τους τοπικούς φορείς, θα μπορούσε ένας ή μια φοιτήτρια από το Ηράκλειο της Κρήτης να δώσει κανονικά τις εξετάσεις του/της σε κάποιο χώρο που διατίθεται από τον συγκεκριμένο δήμο (δημαρχείο, πολιτιστικό κέντρο, βιβλιοθήκη, αίθουσα εκδηλώσεων κ.ο.κ.). Το τελευταίο μέτρο μάλιστα λειτούργησε σε πολλά πανεπιστήμια της Μεγάλης Βρετανίας με εξαιρετικά επιτυχή αποτελέσματα.

Τέλος, και πάλι προς αποφυγήν του συνωστισμού, θα πρέπει να υπάρξει λελογισμένη αλλά και γενναία επένδυση στην πύκνωση των δρομολογίων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, με επόμενη επισκευή των παροπλισμένων οχημάτων ή και αγορά νέων, με τον επόμενο διορισμό των απαιτούμενων οδηγών που χρειάζονται για να καλύψουν τα δρομολόγια και γενικώς τις απαραίτητες προσθήκες που θα προσέφεραν στους πολίτες και τους φοιτητές ασφαλή και άνετη μετακίνηση. Όσον αφορά το κόστος, βλέπε παραπάνω.

Οι τρεις αυτές βασικές διεκδικήσεις δεν είναι καθόλου βέβαιο πως θα εισακουστούν από ένα σύστημα που φαίνεται αποφασισμένο να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες, όταν αυτές κατευθύνονται προς το κοινό καλό. Επίσης, πρόκειται για μέτρα που θα έπρεπε να έχουν ληφθεί εδώ και καιρό, συνεπώς δεν είμαι καθόλου βέβαιος πως μέσα σε ένα μήνα θα μπορούσαν να τεθούν σε εφαρμογή, ειδικά από τη στιγμή που έχουμε να κάνουμε με ένα κράτος από το οποίο λείπει κάτι σημαντικό: Η πολιτική βούληση. Παρόλα αυτά, ας μη μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα, οπότε ας ζητήσουμε ως πολίτες αυτά που μας αξίζουν, αυτά που μας αναλογούν για την πλάτη που βάζουμε δυο χρόνια τώρα, αυτά που χρειαζόμαστε για να λειτουργήσουμε ομαλά, δίχως δυσάρεστες εκπλήξεις και εγκλεισμούς. Αρκεί να πιέσουμε προς την ορθή κατεύθυνση.

Υ.Γ:  Θα είναι ζωτικής σημασίας να διενεργηθεί κανονικά και δια ζώσης η εξεταστική του χειμερινού αυτού εξαμήνου για έναν ακόμα λόγο: Πόσο βέβαιοι είμαστε πως κάποιος από τους ιθύνοντες δε θα έρθει μετά από κάποια χρόνια για να μιλήσει για υποτίμηση των πτυχίων των φοιτητών της περιόδου της πανδημίας, μιας και έλαβαν μέρος σε τρεις και τέσσερις εξεταστικές, των οποίων οι όροι διεξαγωγής ήταν επισφαλείς, με ό, τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την επαγγελματική σταδιοδρομία τους; Εγώ, πάντως, χωρίς καμία διάθεση να κινδυνολογήσω και εξετάζοντας απλώς τα παρόντα δείγματα γραφής, το χέρι μου στη φωτιά δεν το βάζω. Εξεταστική στις σχολές μας, λοιπόν, με τα μέτρα όμως που πρέπει να ληφθούν.

Πόσο χρήσιμο ήταν αυτό το άρθρο για εσένα?

Αξιολόγησέ το, επιλέγοντας τη φατσούλα που επιθυμείς!

Μέσος όρος: 5 / 5. Ψήφοι: 2

Καμία ψήφος μέχρι στιγμής! Αξιολόγησέ το πρώτος/η.

Λυπούμαστε πολύ που αυτό το άρθρο δεν ήταν χρήσιμο για εσένα!

Βοήθησέ μας να βελτιώσουμε αυτό το άρθρο!

Πες μας, πως μπορούμε να βελτιώσουμε αυτό το άρθρο?

Δημοσιεύσεις

Γεννημένος την εικοστή δεύτερη ημέρα του πρώτου Αυγούστου της χιλιετίας μας και μεγαλωμένος στο Γαλάτσι Αττικής, φοιτώ στο τμήμα της Φιλολογίας στην Αθήνα. Λάτρης της λογοτεχνίας, δεινός (;) ταβλαδόρος, φίλος των ταξιδιών και του αθλητισμού, Νταλαρικός και Μαλαμικός και πεπεισμένος ότι δεν γνωρίζω τίποτα γράφω στο t.a.m.book άρθρα γενικής θεματολογίας. Ή αλλιώς, ό,τι μου πει ο Μαντζεβελάκης!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ένα γράμμα που δεν θα σταλθεί ποτέ…

Ένα γράμμα που δεν θα σταλθεί ποτέ…

Υπάρχουν φορές που δυσκολεύομαι να ξεκινήσω ένα άρθρο, δεν ξέρω τι ακριβώς να πω. Βυθίζομαι στις σκέψεις μου και μετά χάνομαι. Με πιάνει κάτι σαν νοσταλγία, συγκινούμαι. Γράφω σβήνω και ξανά πάλι από την αρχή. Έτσι συνέβη και με αυτό το άρθρο.   "Σαν σήμερα θα...

Διαβάστε Περισσότερα
Όταν μεγαλώσω

Όταν μεγαλώσω

Τζενούλα, τι θέλεις να γίνεις όταν μεγαλώσεις;   Όταν μεγαλώσω, θέλω να γίνω κτηνίατρος… Όχι όχι, όταν μεγαλώσω θέλω να γίνω σεφ. Ή μάλλον, γράψε λάθος, ψυχολόγος θέλω να γίνω. Βασικά… Όταν μεγαλώσω, θέλω να γίνω σαν τον μπαμπά μου. Μια απάντηση που, μετά από...

Διαβάστε Περισσότερα
Αυτή την φορά θα σας μιλήσω για έναν άνθρωπο που με στιγμάτισε…

Αυτή την φορά θα σας μιλήσω για έναν άνθρωπο που με στιγμάτισε…

Το όνομα της Χριστίνα. Γεννήθηκε και μεγάλωσε σε ένα ορεινό χωριό της Νότιας Πίνδου, Κορυφή Τρικάλων, για τους λίγους γνωστό ως Καπρό. Δεν έζησε εύκολα χρόνια, καθόλου εύκολα… Γεννήθηκε και μεγάλωσε μες τη φτώχεια, σε μικρή ηλικία έμεινε ορφανή από πατέρα.  Η μητέρα...

Διαβάστε Περισσότερα
Ένα γράμμα που δεν θα σταλθεί ποτέ…

Ένα γράμμα που δεν θα σταλθεί ποτέ…

Υπάρχουν φορές που δυσκολεύομαι να ξεκινήσω ένα άρθρο, δεν ξέρω τι ακριβώς να πω. Βυθίζομαι στις σκέψεις μου και μετά χάνομαι. Με πιάνει κάτι σαν νοσταλγία, συγκινούμαι. Γράφω σβήνω και ξανά πάλι από την αρχή. Έτσι συνέβη και με αυτό το άρθρο.   "Σαν σήμερα θα...

Διαβάστε Περισσότερα
Όταν μεγαλώσω

Όταν μεγαλώσω

Τζενούλα, τι θέλεις να γίνεις όταν μεγαλώσεις;   Όταν μεγαλώσω, θέλω να γίνω κτηνίατρος… Όχι όχι, όταν μεγαλώσω θέλω να γίνω σεφ. Ή μάλλον, γράψε λάθος, ψυχολόγος θέλω να γίνω. Βασικά… Όταν μεγαλώσω, θέλω να γίνω σαν τον μπαμπά μου. Μια απάντηση που, μετά από...

Διαβάστε Περισσότερα

0 Σχόλια

Υποβάλετε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Εγγράψου τώρα στο Newsletter μας

Εγγράψου τώρα στο Newsletter μας

Με την εγγραφή σου στη λίστα θα μαθαίνεις πρώτος τα νέα μας.

Η εγγραφή σου ολοκληρώθηκε με επιτυχία!

Share This