Το επεισόδιο «Τελλίνι» και η Κέρκυρα

Μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τις πρωτοφανείς καταστροφές που προκάλεσε, όλα τα κράτη προσπαθούν να ανασυγκροτήσουν το εσωτερικό τους και να μαζέψουν τα συντρίμμια τους. Το αίσθημα αδικίας που επικρατεί λόγω της Συνθήκης των Βερσαλλιών θα φέρει ως αποτέλεσμα πολλές δυνάμεις να μετατραπούν σταδιακά σε αναθεωρητικές και ο καλύτερος εκφραστής του αναθεωρητισμού θα αποδειχθούν τα ολοκληρωτικά καθεστώτα. Πρώτο παράδειγμα αποτελεί η Ιταλία και το Φασιστικό Κόμμα του Μουσολίνι. Μολονότι η Ιταλία συμπεριλήφθηκε στους νικητές του Μεγάλου Πολέμου, τα κέρδη που αποκόμισε από τη Συνθήκη θεωρήθηκαν πενιχρά, σπρώχνοντάς την προς τη χωρία των αναθεωρητικών δυνάμεων.

Η μεγάλη ευκαιρία για την Ιταλία και τον ίδιο τον Μουσολίνι, ο οποίος είχε έναν μόλις χρόνο στην εξουσία και έψαχνε τη σταθεροποίησή της, ήρθε στα τέλη Αυγούστου του 1923. Μετά την προσάρτηση της Βόρειας Ηπείρου στην αλβανική επικράτεια, τριεθνής (Ελλάδα, Αλβανία, Ιταλία) επιτροπή ανέλαβε να ορίσει τα σύνορα των δύο χωρών. Επικεφαλής της επιτροπής τέθηκε ο Ιταλός στρατηγός Ενρίκο Τελλίνι. Ωστόσο, προτού ξεκινήσει η επιτροπή τις διαδικασίες, ο στρατηγός Τελλίνι βρέθηκε δολοφονημένος σε ελληνικά εδάφη, πολύ κοντά στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας – Αλβανίας. Η ελληνική πλευρά έσπευσε να δείξει τη συμβιβαστική της διάθεση και συγκλήθηκε άμεσα η Ευρωπαϊκή Πρεσβευτική Συνδιάσκεψη. Οι διαθέσεις του Μουσολίνι, όμως, ήταν διαφορετικές∙ διέταξε τον βομβαρδισμό και την κατάληψη του νησιού της Κέρκυρας, η οποία ήταν ανοχύρωτη. Η κατάληψη διήρκεσε έναν μήνα.

Η ενέργεια αυτή του Μουσολίνι αποτέλεσε το πρώτο σημαντικό επεισόδιο που κλήθηκε να διαχειριστεί η νεοσύστατη Κοινωνία των Εθνών (ΚτΕ). Δυστυχώς, οι αντιδράσεις της δεν ήταν καθόλου αποφασιστικές∙ αντιθέτως, η διστακτικότητα που επέδειξε και η μονομερής, εις βάρος της Ελλάδας, επιβολή κυρώσεων έδειξε εξ αρχής την αδυναμία της να επιβάλει την τήρηση των Συμφωνιών, όταν οι υποθέσεις που είχε να διαχειριστεί αφορούσαν και τις μεγάλες δυνάμεις. Η τελική λύση ήταν εκκένωση της Κέρκυρας από τα ιταλικά στρατεύματα και επιβολή σημαντικής χρηματικής αποζημίωσης από την Ελλάδα.

Το επεισόδιο «Τελλίνι» και η κατάληψη της Κέρκυρας αποτέλεσαν το πρώτο λιθαράκι στην προσβολή του γοήτρου και της εμπιστοσύνης προς την ΚτΕ. Θα ακολουθήσουν η ιαπωνική εισβολή στη Μαντζουρία (κινεζικά εδάφη) και η ιταλική εισβολή στην Αβησσυνία (σημερινή Αιθιοπία), για να καταρρεύσει πλήρως το οικοδόμημα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου στα χέρια και τις διαθέσεις του Χίτλερ.

Βιβλιογραφία

  • Αντώνης Κλάψης, «Η διολίσθηση στην άβυσσο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου», Ελλήνων Ιστορικά, 2013, σ. 17 [https://www.academia.edu/7638408/%CE%97_%CE%B4%CE%B9%CE%BF%CE%BB%CE%AF%CF%83%CE%B8%CE%B7%CF%83%CE%B7_%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD_%CE%AC%CE%B2%CF%85%CF%83%CF%83%CE%BF_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CE%92_%CE%A0%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CE%BF%CF%83%CE%BC%CE%AF%CE%BF%CF%85_%CE%A0%CE%BF%CE%BB%CE%AD%CE%BC%CE%BF%CF%85 (ανάκτηση: 28/03/2023)]
  • Κωνσταντίνος Σβολόπουλος, Ελληνική εξωτερική πολιτική, ΕΣΤΙΑ, Αθήνα 52022, σ. 177

Πηγή εικόνας φόντου: Βικιπαίδεια

Πόσο χρήσιμο ήταν αυτό το άρθρο για εσένα?

Αξιολόγησέ το, επιλέγοντας τη φατσούλα που επιθυμείς!

Μέσος όρος: 0 / 5. Ψήφοι: 0

Καμία ψήφος μέχρι στιγμής! Αξιολόγησέ το πρώτος/η.

Λυπούμαστε πολύ που αυτό το άρθρο δεν ήταν χρήσιμο για εσένα!

Βοήθησέ μας να βελτιώσουμε αυτό το άρθρο!

Πες μας, πως μπορούμε να βελτιώσουμε αυτό το άρθρο?

Δημοσιεύσεις

Γεννηθείς 25 μέρες μετά την είσοδο του 21ου αιώνα, μετανάστης τόσο από άλλη χώρα όσο και εσωτερικός, μεγαλωμένος στη Λαμία, είμαι από το 2018 φοιτητής της Ελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Λάτρης του αθλητισμού, με μεγάλη συμπάθεια στο ποδόσφαιρο και ερωτευμένος με την κλασική λογοτεχνία (ειδικώς με τους Ρώσους Ντοστογιέφσκι και Τολστόι). Κάτοικος πλέον του δήμου Ζωγράφου απολαμβάνω τη φοιτητική μου ζωή ανακαλύπτοντας νέα μέρη (κυρίως εντός Αττικής) και ψάχνοντας νέες ασχολίες και δραστηριότητες.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ήταν ο Καποδίστριας δικτάτορας;

Ήταν ο Καποδίστριας δικτάτορας;

Στα τέλη του 18ο αιώνα, ένας νεαρός ευγενής σπούδαζε νομικά στο πανεπιστήμιο της Πάντοβα στην Ιταλία. Στα 1797 εγκαταστάθηκε στην Κέρκυρα όπου εργάστηκε σαν ιατρός ενώ στα 1801, σε ηλικία 25 ετών, έγινε ένας εκ των δύο διοικητών της Ιονίου Πολιτείας. Πέτυχε την...

Διαβάστε Περισσότερα
Ήταν ο Καποδίστριας δικτάτορας;

Ήταν ο Καποδίστριας δικτάτορας;

Στα τέλη του 18ο αιώνα, ένας νεαρός ευγενής σπούδαζε νομικά στο πανεπιστήμιο της Πάντοβα στην Ιταλία. Στα 1797 εγκαταστάθηκε στην Κέρκυρα όπου εργάστηκε σαν ιατρός ενώ στα 1801, σε ηλικία 25 ετών, έγινε ένας εκ των δύο διοικητών της Ιονίου Πολιτείας. Πέτυχε την...

Διαβάστε Περισσότερα

0 Σχόλια

Υποβάλετε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Εγγράψου τώρα στο Newsletter μας

Εγγράψου τώρα στο Newsletter μας

Με την εγγραφή σου στη λίστα θα μαθαίνεις πρώτος τα νέα μας.

Η εγγραφή σου ολοκληρώθηκε με επιτυχία!

Share This