“Μάνα πάω στα καράβια!”: Συνέντευξη με έναν πρωτομπάρκο

“Ο καλός ο καπετάνιος στις φουρτούνες φαίνεται” λένε πολλοί, “τρικυμίες και φουρτούνες αψηφώ” λέει το παιδί μέσα μου. Όπως καταλάβατε, θα ασχοληθούμε με το ναυτικό επάγγελμα παρέα με τον 19χρονο Δημήτρη. Ο Δημήτρης Αμάραντος, πέρα από καλός μου φίλος, είναι και σπουδαστής στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Ύδρας (κοινώς ναυτάκι). Με αφορμή μια είδηση που έκανε πρόσφατα το γύρο του διαδικτύου -ένας εικοσάχρονος δόκιμος έπεσε θύμα πειρατών- αποφάσισα να επικοινωνήσω με τον Δημήτρη με την προοπτική να μιλήσουμε για τη σχολή, το πρώτο ταξίδι και τις εμπειρίες του. Για καλή μου τύχη, τον ενδιέφερε η ιδέα της συνέντευξης για το tambook.gr. Διαβάστε, λοιπόν, παρακάτω τι μοιράστηκε μαζί μας και μπείτε στον κόσμο των ναυτικών με καπετάνιο τον Δημήτρη.

Πότε πήγες το πρώτο σου ταξίδι και πόσο διήρκεσε;

Πρώτη φορά μπάρκαρα στην Σιγκαπούρη στις 16 Απριλίου και το ταξίδι είχε διάρκεια 5 μηνών.

Σε τι πλαίσιο λαμβάνει χώρα ένα τέτοιο ταξίδι και ποιός ο στόχος του;

Η γενική ιδέα στα ποντοπόρα πλοία (ως ποντοπόρο χαρακτηρίζεται ένα πλοίο που διαπλέει τους ωκεανούς, δηλαδή εκτελεί πλόες σε όλο τον κόσμο, σε αντιδιαστολή με τα ακτοπλοϊκά και τα πλοία που διαπλέουν κλειστές ή περιορισμένες θάλασσες πηγή: Βικιπαίδεια) είναι η εξής: “Πηγαίνουμε σε ένα λιμάνι που καθορίζουν οι ναυλωτές (στις χερσαίες, αεροπορικές και θαλάσσιες μεταφορές ο ναυλωτής μπορεί να είναι ο ιδιοκτήτης του φορτίου, ή ο εντολοδόχος εκπρόσωπος – πράκτορας εταιρείας, ή ακόμη και o επιβάτης πηγή: Βικιπαίδεια). Εκεί πρέπει να φορτώσουμε και να μεταφέρουμε το φορτίο, όποιο και αν είναι αυτό (στην δική μου περίπτωση ακατέργαστο πετρέλαιο), όσο πιο γρήγορα στο επόμενο λιμάνι.

Γνώριζες ότι επρόκειτο να φύγεις πρωτομπάρκος τόσο νωρίς; Εάν ναι, ποιες ήταν οι σκέψεις σου;

Η αλήθεια είναι ότι όλοι γνωρίζουμε ότι θα φύγουμε νωρίς, καθώς έτσι ορίζει η σχολή (Από το 1989 εφαρμόζεται ο θεσμός της εναλλασσόμενης εκπαίδευσης. Σύμφωνα με το σύστημα αυτό οι σπουδαστές μεταξύ του 1ου και 2ου, 4ου και 5ου εξαμήνων ταξιδεύουν με εμπορικά πλοία 5 – 6 και 6 – 7 μήνες αντίστοιχα, όπου εργαζόμενοι και αμειβόμενοι εφαρμόζουν στην πράξη όσα θεωρητικά έμαθαν στην Σχολή πηγή www.hydra.com.gr). Είχα μια γενική ιδέα για το επάγγελμα χάρη στον πατέρα μου, ο οποίος ήταν για πολλά χρόνια στην θάλασσα. Συνεπώς, είχα καταλάβει απ’ την αρχή ότι στη συγκεκριμένη δουλειά κανένας δεν θα σου “χαϊδέψει τα αυτιά”.

Κέιπ Τάουν, Νότια Αφρική

Τι άποψη είχαν η οικογένεια και οι φίλοι σου; Πώς αντέδρασαν;

Η μητέρα μου ποτέ δεν χάρηκε με την ιδέα. Εξάλλου, καμία μάνα δεν θα χαιρόταν στην ιδέα ότι το παιδί της θα ταξιδεύει για 5-7 μήνες στην άλλη άκρη του κόσμου. Το θέμα της παρέας είναι περίεργο. Πολλοί θα σε πουν τρελό, άλλοι θα σε θαυμάσουν. Στην τελική, δεν έχουν άλλη επιλογή πέρα απ’ το να το δεχτούν, τόσο η μάνα όσο και οι φίλοι.

Τι εντυπώσεις σου έμειναν από το πρώτο ταξίδι; Θα ξανά έφευγες σύντομα;

Οι εντυπώσεις που επικρατούν είναι πάνω κάτω ίδιες σχεδόν για όλους τους πρωτομπάρκους. Μένεις μ*****ς αντικρίζοντας το μεγαλείο της θάλασσας και εντυπωσιάζεσαι από το πόσο διαφορετικός είναι ο κόσμος από άκρη σ’ άκρη. Η δουλειά είναι σκληρή με πολλές ώρες αϋπνίας, αλλά αν ο κόσμος στο καράβι είναι καλός και έχεις μεράκι, όλα συνηθίζονται. Θα ξανά μπάρκαρα μετά από 4-5 μήνες, όπως και οι περισσότεροι, γιατί αλλιώς λίγοι αντέχουν το εξάμηνο που ακολουθεί.

Τι θα αντιμετωπίσει ένας σπουδαστής την πρώτη φορά;

Η πρώτη φορά είναι πάντα δύσκολη. Στο ταξίδι, οι δυσκολίες είναι αμέτρητες, διότι είσαι σε μια κατάσταση που δεν ξέρεις τίποτα. Ακόμη και ο τρόπος που πρέπει να περπατάς στο πλοίο είναι διαφορετικός απ’ ότι στη στεριά.
Εάν, όμως οι αξιωματικοί έχουν την διάθεση να σε βοηθήσουν και πάνω απ’ όλα εσύ έχεις την όρεξη να μάθεις, τότε θα μπεις στο κλίμα σχετικά εύκολα. Τα καθήκοντα του δόκιμου στο πλοίο εξαρτώνται από τους αξιωματικούς. Σίγουρα υπάρχουν οι βάρδιες στη γέφυρα στις οποίες μαθαίνεις το καθετί που υπάρχει στη γέφυρα και βοηθάς σε ό,τι χρειαστεί. Τις υπόλοιπες ώρες εξαρτάται από τους αξιωματικούς το αν θα δουλεύεις στο κατάστρωμα η αν θα βοηθάς με την “χαρτούρα” τον υποπλοίαρχο ή τον καπετάνιο.

Βόρεια Μαλαισία

Αξίζει να στραφείς σε ναυτικό επάγγελμα (την τρέχουσα περίοδο); Θεωρείς ότι αποτελεί αξιόπιστη λύση στον κόσμο της οικονομικής κρίσης; Θα πρότεινες τις σπουδές στο εμπορικό ναυτικό σε κάποιον που δίνει πανελλήνιες;

Στην κατάσταση που βρίσκεται η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, πιστεύω πως το επάγγελμα του ναυτικού είναι από τα λίγα που πληρώνουν τόσο καλά. Ωστόσο, κανείς δεν θα σου χαρίσει αυτά τα λεφτά. Κάτι που ακούγεται συχνά από ναυτικούς είναι ότι “η θάλασσα δεν πληρώνεται”. Εάν, όμως, είσαι διατεθειμένος να κάνεις τις θυσίες που απαιτεί το ναυτικό επάγγελμα, τότε αξίζει και με το παραπάνω. Φυσικά και αποτελεί λύση, αρκεί να δουλέψεις γι’ αυτό. Θα πρότεινα τις σπουδές σε κάποιον που δίνει Πανελλήνιες, πρέπει όμως να ξέρει ότι απαιτείται πολλή δουλειά και κόπος μέχρι να φτάσεις ψηλά.

Ποιος είναι ο ρόλος των γυναικών στο πλήρωμα και πώς είναι το ταξίδι για εκείνες;

Όσον αφορά τις γυναίκες, ενώ στην αρχή υπήρξε μεγάλη συζήτηση για την ένταξή τους στο ναυτικό επάγγελμα, έχουν καταφέρει να αποδείξουν πως δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τους άντρες ναυτικούς, ακόμα κι αν η διαβίωση μέσα σε ένα εμπορικό πλοίο είναι πιο δύσκολη γι’ αυτές. Συνήθως η αντιμετώπισή τους στο πλοίο δεν διαφέρει· συναντάμε, όμως, και φαινόμενα σεξισμού. Ευτυχώς, με την πάροδο του χρόνου τέτοια φαινόμενα σπανίζουν. Όσες κοπέλες θέλουν να ακολουθήσουν αυτή την πορεία αλλά σκέφτονται ότι: “τόσους μήνες σε ένα καράβι με κατά κύριο λόγο ανδρικό πλήρωμα θα είναι περίεργα”, να ξέρουν ότι, έχοντας ακούσει ιστορίες από κοπέλες σε πλοία, αυτά δεν γίνονται. Κανένας δεν θα τις ενοχλήσει, επειδή οι “μεγάλοι” δεν θα το επιτρέψουν. Σίγουρα, όμως, τα “γαλλικά” που ακούγονται μέσα στο πλοίο δεν θα τα γλιτώσει κανείς, ανεξαρτήτως φύλου. Τα καθήκοντά τους είναι αντίστοιχα με του αντίθετου φύλου, εκτός από ορισμένες χειρωνακτικές εργασίες. Για παράδειγμα, όπως είναι φυσικό, δεν θα αναλάβουν την ίδια δουλειά ένας άντρας 90 κιλών και μια κοπέλα 50 κιλών.

Ποια είναι τα οφέλη του ταξιδιού; Τι αποκομίζει κανείς από μια τέτοια εμπειρία;

Σε ένα τέτοιο ταξίδι, στο οποίο βρίσκεσαι σε ένα εντελώς καινούργιο και ξένο περιβάλλον για ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι λογικό να μαθαίνεις πάρα πολλά πράγματα. Πράγματα που ξεκινούν από την πλοήγηση του πλοίου μέχρι το είδος της μπογιάς που είναι κατάλληλο για κάθε λαμαρίνα. Πέρα απ’ τις δουλειές, όμως, αρχίζεις σιγά σιγά να μπαίνεις στο κλίμα της “ναυτικής νοοτροπίας” που καλύπτει διάφορους τομείς, όπως η συμπεριφορά στο πλοίο, στα λιμάνια αλλά και στη στεριά.

Βόρεια Σινική θάλασσα

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που πιθανόν να αντιμετωπίσει ο σπουδαστής;

Στο επάγγελμα αυτό εκτός από τα καλά λεφτά υπάρχουν και πολλοί κίνδυνοι. Καλώς ή κακώς, όταν κάποιος φεύγει για ένα τέτοιο ταξίδι, δεν είναι σίγουρο ότι θα γυρίσει πίσω στο σπίτι του (σώος και αβλαβής). Εκτός από τους πολλούς τραυματισμούς που ενδέχεται να τύχουν σε κάποιον άπειρο ή απρόσεκτο στην δουλειά, υπάρχουν και εξωτερικοί παράγοντες. Οι κυριότεροι και πιο επικίνδυνοι είναι η κακοκαιρία και η πειρατεία (όπως στην περίπτωση του εικοσάχρονου δόκιμου στο Τόγκο). Εκτός, όμως, από τους εξωτερικούς παράγοντες και το πόσο προσεκτικός είναι ο καθένας μας, σημασία έχει και το πόσο προσεκτικοί είναι οι άλλοι γύρω μας. Τόσο οι άνθρωποι στο δικό μας πλήρωμα μπορεί λόγω απροσεξίας να βάλουν την ακεραιότητα του πλοίου και τις ζωές μας σε κίνδυνο, όσο και το πλήρωμα ενός άλλου πλοίου που βρίσκεται κοντά μας μπορεί να πέσει πάνω μας.

Τι ρόλο παίζει η ψυχολογία του σπουδαστή;

Η ψυχολογία παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαβίωση στο καράβι. Όσο δύσκολα και να είναι τα πράγματα, όσο και να μας λείπει το σπίτι, η οικογένεια και οι φίλοι μας, πρέπει να είμαστε όσο το δυνατόν πιο συγκεντρωμένοι στη δουλειά και τον στόχο μας. Διότι εάν όλη μέρα σκεφτόμαστε: “αχ τι καλά που θα ήταν να είμαι για μπύρες με τους φίλους σήμερα”, όχι μόνο δεν θα περνάνε οι ώρες και οι μέρες, αλλά δεν θα βγάζεις σωστά τη δουλειά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο καπετάνιος να αρχίσει να σε… “ξεβαφτίζει” και, με αυτό τον τρόπο, η ψυχολογία σου να γίνεται όλο και χειρότερη.

Πώς σε προετοιμάζει η σχολή και οι σπουδές για το επικείμενο ταξίδι;

Η σχολή σίγουρα θα σε προετοιμάσει με πάρα πολλή θεωρία και διάβασμα. Ωστόσο, πέρα από αυτό, θα σου δείξει ότι δεν είναι εύκολα τα πράγματα και ότι για να φτάσεις να είσαι αξιωματικός και να βγάζεις τα καλά λεφτά, θα πρέπει να μάθεις να κάνεις κουπί πριν πιάσεις πηδάλιο. Αυτό, για εμένα τουλάχιστον, είναι πιο σημαντικό απ’ το να σε “ζαλίζουν” με θεωρίες και πράξεις, αφού αυτές θες δε θες θα τις μάθεις στο πλοίο.

Σιγκαπούρη

Κλείνοντας, θα θέλαμε να μοιραστείς με τους αναγνώστες μας μια στιγμή που σου έμεινε χαρακτηριστικά απ’ το πρώτο σου ταξίδι.

Υπήρξαν διάφορες στιγμές που έμειναν. Μια από αυτές είναι η πρώτη φορά που είδα το πλοίο -αντικρίζεις ένα θηρίο. Για πολλές μέρες δεν μπορείς να αντιληφθείς τα μεγέθη των εξαρτημάτων του πλοίου, π.χ. η μια από τις δύο άγκυρες, χωρίς την καδένα ((ναυτικός όρος): αλυσίδα της άγκυρας, οποιαδήποτε ναυτική αλυσίδα πηγή: Βικιλεξικό) ζύγιζε στο πλοίο μου 19.5 τόνους. Όμως, δεν μένουν μόνο ωραίες στιγμές, δυστυχώς. Μια κακή εμπειρία που δεν είναι εύκολο να ξεχάσει κανείς, είναι όταν πέσαμε πάνω σε κυκλώνα, αφού είχαμε φορτώσει στη Γκαμπόν και είχαμε ξεκινήσει ταξίδι για την Βόρεια Κίνα. Οι κυκλώνες έξω απ’ το Κέιπ Τάουν συνήθως κρατάνε μέρες και τα κύματα φτάνουν μέχρι τα 12 μέτρα. Είχαμε την ατυχία να ταξιδεύουμε με τον κυκλώνα παρέα περίπου 21 μέρες. Ευτυχώς, είχαμε πολύ καφέ και πολλά τσιγάρα να παλέψουμε την αϋπνία.

Καλές θάλασσες σε όλους όσους ταξιδεύουν ή σκοπεύουν να ακολουθήσουν το επάγγελμα που είναι γνωστό μόνο για τα λεφτά και τις γνωριμίες με τις εξωτικές κυρίες και όχι και την κούραση και τις θυσίες.⚓

Νίγκμπο, Κίνα, ξέμπαρκο (ξέμπαρκος: ο άνεργος ναυτικός ή εκείνος που θέλει για λίγο να ξεκουραστεί στην ξηρά)

Ευχόμαστε κι εμείς με τη σειρά μας καλές θάλασσες στον Δημήτρη και τον ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο του!

Πόσο χρήσιμο ήταν αυτό το άρθρο για εσένα?

Αξιολόγησέ το, επιλέγοντας τη φατσούλα που επιθυμείς!

Μέσος όρος: 5 / 5. Ψήφοι: 4

Καμία ψήφος μέχρι στιγμής! Αξιολόγησέ το πρώτος/η.

Λυπούμαστε πολύ που αυτό το άρθρο δεν ήταν χρήσιμο για εσένα!

Βοήθησέ μας να βελτιώσουμε αυτό το άρθρο!

Πες μας, πως μπορούμε να βελτιώσουμε αυτό το άρθρο?

Δημοσιεύσεις

Η τυπική σας 23χρονη -πια-φοιτήτρια στην οποία δόθηκαν τα μέσα να εκφράσει τις ιδέες, τις απόψεις και τους προβληματισμούς της. Γεννημένη στην Ελλάδα από Πολωνή μητέρα και Έλληνα πατέρα, σπουδάζω στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Αγαπώ τα ταξίδια, ενώ δε χάνω ευκαιρία για νέες εμπειρίες και γνωριμίες. Enjoy!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Υπερασπίζοντας την διαφορετικότητα και τις διακρίσεις

Υπερασπίζοντας την διαφορετικότητα και τις διακρίσεις

Είναι αλήθεια πως για κάποιους ανθρώπους δεν επιτρέπεται να είσαι διαφορετικός. Τούς προκαλείς συναισθήματα αρνητικά, βλάπτεις τους "τέλειους" εαυτούς τους και γι’ αυτό αντιδρούν κατά σου, επιδεικνύοντας ρατσιστική συμπεριφορά. Ρατσισμός, ναι, μια λέξη τόσο γνώριμη...

Διαβάστε Περισσότερα
Μια συναυλία που θα θυμάμαι για πολύ καιρό…

Μια συναυλία που θα θυμάμαι για πολύ καιρό…

Το παρακάτω άρθρο είναι αφιερωμένο στον αδερφό μου.   Έχω πάει σε πολλές συναυλίες, σε διάφορους αγαπημένους καλλιτέχνες, και έχω περάσει φανταστικά. Όμως, τον Ιούλιο του ’23, συγκεκριμένα την Παρασκευή στις 7 Ιουλίου, στο στάδιο Λάρισας, έζησα κάτι που σίγουρα...

Διαβάστε Περισσότερα
Η μάστιγα των social media

Η μάστιγα των social media

Στις μέρες μας είναι γεγονός ότι η γενιά μας έχει την τάση να περνά πολύ χρόνο στα social media. Αναρτήσεις, δημοσιεύσεις, φωτογραφίες και γενικότερα στιγμιότυπα της καθημερινότητάς μας κοινοποιούνται σωρηδόν, δεκάδες μηνύματα με φίλους ανταλλάσσονται στις...

Διαβάστε Περισσότερα
Υπερασπίζοντας την διαφορετικότητα και τις διακρίσεις

Υπερασπίζοντας την διαφορετικότητα και τις διακρίσεις

Είναι αλήθεια πως για κάποιους ανθρώπους δεν επιτρέπεται να είσαι διαφορετικός. Τούς προκαλείς συναισθήματα αρνητικά, βλάπτεις τους "τέλειους" εαυτούς τους και γι’ αυτό αντιδρούν κατά σου, επιδεικνύοντας ρατσιστική συμπεριφορά. Ρατσισμός, ναι, μια λέξη τόσο γνώριμη...

Διαβάστε Περισσότερα
Μια συναυλία που θα θυμάμαι για πολύ καιρό…

Μια συναυλία που θα θυμάμαι για πολύ καιρό…

Το παρακάτω άρθρο είναι αφιερωμένο στον αδερφό μου.   Έχω πάει σε πολλές συναυλίες, σε διάφορους αγαπημένους καλλιτέχνες, και έχω περάσει φανταστικά. Όμως, τον Ιούλιο του ’23, συγκεκριμένα την Παρασκευή στις 7 Ιουλίου, στο στάδιο Λάρισας, έζησα κάτι που σίγουρα...

Διαβάστε Περισσότερα

0 Σχόλια

Υποβάλετε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Εγγράψου τώρα στο Newsletter μας

Εγγράψου τώρα στο Newsletter μας

Με την εγγραφή σου στη λίστα θα μαθαίνεις πρώτος τα νέα μας.

Η εγγραφή σου ολοκληρώθηκε με επιτυχία!

Share This