Ψυχολογία και Αθλητισμός

Ένα θέμα που δεν θα ακούσεις να συζητιέται ιδιαίτερα είναι το φαινόμενο της αθλητικής ψυχολογίας. Σίγουρα γνωρίζεις την ψυχολογία ως επιστήμη και την έννοια του αθλητισμού ως φυσική και σωματική δραστηριότητα, αλλά πώς μπορούν αυτά τα δυο να συνδυαστούν και να απασχολήσουν την κοινή γνώμη;

Στη σημερινή εποχή, όπου η επιστήμη της ψυχολογίας κατακτάει ραγδαία ολοένα και περισσότερους οπαδούς, το ίδιο ραγδαία και απαιτητικά αυξάνονται και οι απαιτήσεις του σύγχρονου πρωταθλητισμού. Κάπου εδώ κάνει την εμφάνισή της η αθλητική ψυχολογία, όπου αρχίζει και κερδίζει έδαφος δεδομένου των απαιτήσεων της κοινωνίας μας εν έτει 2023. Η επιστήμη αυτή εξειδικεύεται στη μελέτη της συμπεριφοράς των ατόμων που ασχολούνται με την άσκηση και τον αθλητισμό και απευθύνεται όχι μόνο στους αθλητές, αλλά και στους γονείς αυτών, στους προπονητές τους, στους καθηγητές τους και συνεργαζόμενοι και με άλλα επαγγέλματα όπως οι διατροφολόγοι, διαιτολόγοι, φυσικοθεραπευτές και ούτω καθεξής, εστιάζοντας στη διαχείριση και αντιμετώπιση προβλημάτων πάνω στο ζήτημα του αθλητισμού.

ΓΙΑΤΙ Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΒΑΡΥΝΟΥΣΑΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ

Όλοι οι άνθρωποι έστω και μία φορά στη ζωή τους έχουν έρθει αντιμέτωποι με δύσκολες και επώδυνες καταστάσεις για τους ίδιους, άλλοι επηρεάζονται σημαντικά, άλλοι όχι τόσο, και αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και διαφορετικούς σε κάθε άτομο και σε κάθε περίπτωση. Το θέμα όμως στην παρούσα περίσταση είναι πως έχουμε να κάνουμε με μια συγκεκριμένη ομάδα ατόμων, τους αθλητές. Η ενασχόληση αυτή με τον αθλητισμό, είτε είναι από απλό ενδιαφέρον και δραστηριότητα, είτε είναι για επαγγελματικούς σκοπούς, διαμορφώνει προσωπικότητες με ιδιαίτερη ψυχοσύνθεση και σκληραγωγεί χαρακτήρες και σώματα. Επομένως, η αθλητική ψυχολογία ως κλάδος αντιμετωπίζει ιδιαίτερους ανθρώπους με ιδιαίτερη ιδιοσυγκρασία. Ανάλογα με το πού στοχεύουμε και επιδιώκουμε να πετύχουμε όταν μιλάμε για πρωταθλητισμό σημαντικά είναι τα κίνητρα, η στάση του αθλητή, η αυτοσυγκέντρωση του, η καλή φυσική και ψυχική του κατάσταση, η απόδοσή του, η διαμόρφωση στόχων που θέτει ο ίδιος για τον εαυτό του, η αυτοπεποίθηση και άλλα. Άρα εκεί που πιστεύουν οι περισσότεροι ότι ο αθλητισμός έχει να κάνει μόνο με το σώμα και τη φυσική μας δραστηριότητα, η αθλητική ψυχολογία έρχεται να τους διαψεύσει πανηγυρικά υπενθυμίζοντας σε όλους το γνωστό ρητό «νους υγιής εν σώματι υγιεί». Μόνο όταν το μυαλό και η ψυχή είναι διαυγή, μόνο τότε μπορούν να έρθουν σε πλήρη αρμονία και ισορροπία με την προσπάθεια που καταβάλλει το σώμα μας, διότι ο αθλητής για να πετύχει τους στόχους του και να υπερπηδήσει τα εμπόδια και τις αντιξοότητες του πρωταθλητισμού πρέπει πάνω από όλα να έχει ψυχική αντοχή που θα τον βοηθήσει να συνεχίσει. Ακόμη και αν έχει πέσει κάτω, να έχει τη δύναμη και το κουράγιο να σταθεί στα πόδια του, αγωνιζόμενος για αυτό το οποίο πιστεύει και επιθυμεί να φτάσει, ξεπερνώντας ακόμη και τον ίδιο του τον εαυτό. Ο κλάδος αυτός της ψυχολογίας δεν εστιάζει μόνο σε αυτούς που βρίσκονται στην αρχή του πρωταθλητισμού αλλά και σε αυτούς που είναι έμπειροι και χρόνια αγωνίζονται στην ίδια «αρένα». Αυτή η ομάδα ανθρώπων χρειάζεται όσο τίποτε άλλο την απαραίτητη ψυχολογική υποστήριξη για να μπορέσουν να συνεχίσουν να αθλούνται ακόμη και μετά τις αποτυχίες τους. Η αποτυχία, εξάλλου, είναι μέσα στο παιχνίδι. Είναι αναπόφευκτο συστατικό της ίδιας της ζωής και εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να δείξουμε τον καλύτερό μας εαυτό και να αγωνιζόμαστε είτε είναι εντός γηπέδου είτε εκτός.

 

«Έχω αποτύχει ξανά και ξανά στη ζωή μου. Για αυτό μπόρεσα να πετύχω!»

 είχε δηλώσει ο διάσημος μπασκετμπολίστας Michael Jordan  

 

Αυτό σημαίνει πως αν δεν είσαι διατεθειμένος να χάσεις, τότε ίσως να μην ήσουνα και ποτέ διατεθειμένος να κερδίσεις. Για αυτόν ακριβώς το λόγο η ψυχολογία του αθλητή παίζει τόσο σημαντικό ρόλο. Ένα ακόμη ενδιαφέρον που δείχνει η αθλητική ψυχολογία είναι οι σκέψεις και τα συναισθήματα των αθλητών. Αυτές είναι άλλωστε που καθορίζουν την εξέλιξη και την απόδοσή του. Εστιάζει, επομένως, στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης του και τη δημιουργία θετικής και αισιόδοξης οπτικής. Έρευνες δείχνουν πως η ουσία του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία αυτών των θετικών σκέψεων είναι ικανή να κάνει τεράστιες αλλαγές και θαύματα στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τη ζωή και κυρίως στον τρόπο που διαχειριζόμαστε τις δυσκολίες είτε αυτές προέρχονται από εμάς είτε από εξωτερικούς παράγοντες. Ένας αθλητικός ψυχολόγος μπορεί να βοηθήσει τους αθλητές στο να μάθουν πώς να σκέφτονται με τον επιθυμητό τρόπο για να πετύχουν το αποτέλεσμα που θέλουν, να τους προετοιμάσει για τις ψυχικές και πνευματικές δεξιότητες που είναι απαραίτητες να αποκτήσουν, όπως για παράδειγμα η συγκέντρωση της προσοχής, η δημιουργία της κατάλληλης ψυχικής διάθεσης, η σωστή διαχείριση του άγχους, της αποτυχίας και των αυτοκαταστροφικών σκέψεων καθώς και της αυτοεκπληρούμενης προφητείας.

Κωνσταντίνα Χατζησάββα

 

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΑΘΛΗΤΗ

Βασιζόμενος στην ανάλυση της Κωνσταντίνας Χατζησάββα και με τη βοήθεια της, θα ήθελα να μιλήσω για τη δική μου εμπειρία ως τώρα στο χώρο του αθλητισμού αλλά και του πρωταθλητισμού. 

Ο χώρος του πρωταθλητισμού και κυρίως του στίβου προσφέρει σε εμένα, αλλά θεωρώ και σε όσους τον βιώνουν, ένα πάθος και έξαψη για δράση και ενεργητικότητα. Η αγάπη της συμμετοχής και της ανταγωνιστικότητας είναι κάτι εξαιρετικά διαφορετικό. Σε αυτόν όμως το χώρο βιώνουμε αρκετές φορές συνθήκες εξαιρετικής πίεσης και υψηλού άγχους. Οι συνθήκες του αγώνα αλλά και σε όλη τη διάρκεια της η προετοιμασία είναι πιεστικές και έντονες για κάθε αθλητή. Ο πρωταθλητισμός είναι μια απαιτητική δοκιμασία, στην οποία σταθμίζονται πολλές παράμετροι που ως αθλητές πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη. Το άγχος για την υλοποίηση μιας επίδοσης, η διαρκής ανάγκη για την προσωπική υπέρβαση και η επερχόμενη θλίψη σε περίπτωση αποτυχίας είναι μεγάλες πτυχές της ζωής ενός αθλητή.

Φυσικά, οι όλες συνθήκες εξαρτώνται και από το περιβάλλον στο οποίο ως αθλητές ζούμε. Στην Ελλάδα οι αθλητικές παροχές είναι σε ιδιαίτερα χαμηλό έως ανύπαρκτο επίπεδο. Οι αθλητές και ιδιαιτέρως αυτοί του στίβου, δεν λαμβάνουν ιδιαίτερη προσοχή. Συνδυαστικά με αυτό έρχονται και οι ακαδημαϊκές υποχρεώσεις καθώς και η υποχρεώσεις της ενήλικης ζωής για βιοπορισμό. Κατά την ενήλικη ζωή μπαίνουμε σε μια θέση συνδυασμού σπουδών-πρωταθλητισμού ή δουλειάς-πρωταθλητισμού. Η συγκεκριμένη απαίτηση στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα δύσκολη, ειδικά για άτομα που θέλουν να έχουν μια σχετικά καλή επίδοση και στους δύο τομείς. Στη χώρα μας η ανταπόκριση των ατόμων στις σύγχρονες απαιτήσεις της κοινωνίας είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς δεν υπάρχει η υποδομή και πρόβλεψη για συνδυασμό τους. Πίεση ωραρίων, κούραση ψυχολογική και σωματική και καθημερινή πάλη για επιτυχία και επίτευξη όσων αγαπούμε. Επομένως, δημιουργούνται ψυχολογικές πιέσεις. 

Είναι λοιπόν απαραίτητο αρχικά να μην παραβλέπουμε την ψυχολογία μας και να λαμβάνουμε όλες τις παραμέτρους υπόψιν αφήνοντας χώρο στον εαυτό μας. Άλλωστε η ψυχολογία στον αγώνα, όπως προαναφέρθηκε, είναι πολύ σημαντικό κομμάτι για την επιτυχία. Ίσως, μάλιστα, εκεί να βασίζεται εν τέλει και η επίτευξη των στόχων μας. Η ίδια η ψυχολογία είναι το κλειδί για την κατάκτηση της κορυφής!

Παναγιώτης Οδατζίδης

Πόσο χρήσιμο ήταν αυτό το άρθρο για εσένα?

Αξιολόγησέ το, επιλέγοντας τη φατσούλα που επιθυμείς!

Μέσος όρος: 5 / 5. Ψήφοι: 10

Καμία ψήφος μέχρι στιγμής! Αξιολόγησέ το πρώτος/η.

Λυπούμαστε πολύ που αυτό το άρθρο δεν ήταν χρήσιμο για εσένα!

Βοήθησέ μας να βελτιώσουμε αυτό το άρθρο!

Πες μας, πως μπορούμε να βελτιώσουμε αυτό το άρθρο?

Δημοσιεύσεις

Το κορίτσι του Μάη όπως λένε και οι Olympians! Γεννημένη Μάιο μήνα του '98, δεν πρόλαβα καλά καλά να ζήσω στον 20ο αιώνα, πήρα εισιτήριο χωρίς επιστροφή για τον 21ο. Το πρώτο μου κλάμα ακούστηκε στη Θεσσαλονίκη, στην οποία και διανύω τα φοιτητικά μου χρόνια στην Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ και πλέον είμαι ένα τσακ πριν από το πολυπόθητο πτυχίο μου. Όπως έλεγε και η πολυαγαπημένη Αλκυόνη Παπαδάκη είμαι και εγώ μια συναισθηματική ανόητη, μια μπερδεμένη αναποφάσιστη! Δηλώνω λάτρης της ζωής και των ανθρώπων που κάνουν τα πάντα για αυτήν! Συνήθως θα με βρεις σε ένα δικό μου χάος φτιαγμένο από βιβλία, ταινίες, χορό και μουσική!

Δημοσιεύσεις

Γεννημένος το '01 αλλά κανονικά ανήκω σε άλλη δεκαετία .Η ρίζα μου πιάνει Έβρο και Στερεά Ελλάδα αλλά ο κόσμος επιμένει στην Ινδία.
Μελλοντικός ναυπηγός μηχανικός (επιθυμία ->πραγματικότητα),full-time αθλητής στίβου (ναι πονάει), παίκτης fundo στους Batala Atenas.
Είμαι πιο τρελός από όσο φαίνομαι και ΑΓΑΠΩ τα ταξίδια.
Θέλω να ζήσω στο Βερολίνο καθώς λατρεύω την τέκνο αλλά και ότι περιβάλλει αυτή την πόλη. Η διαφορετικότητα και η επιμονή είναι από αυτά που πιστεύω περισσότερο. Γελάω συνέχεια (και χωρίς λόγο) , μιλάω ασταμάτητα και δεν το βάζω κάτω. Τέλος , έχω περισσότερα παρατσούκλια από ολόκληρο το Αχλαδοχώρι Σερρών και αλλάζω γνώμη σε 1 κλάσμα του δευτερολέπτου.
Υ.Γ . Θα με βρεις σε μια παριζιάνικη σκεπή να βλέπω το ηλιοβασίλεμα ή σε ένα γήπεδο να τρέχω.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μια συναυλία που θα θυμάμαι για πολύ καιρό…

Μια συναυλία που θα θυμάμαι για πολύ καιρό…

Το παρακάτω άρθρο είναι αφιερωμένο στον αδερφό μου.   Έχω πάει σε πολλές συναυλίες, σε διάφορους αγαπημένους καλλιτέχνες, και έχω περάσει φανταστικά. Όμως, τον Ιούλιο του ’23, συγκεκριμένα την Παρασκευή στις 7 Ιουλίου, στο στάδιο Λάρισας, έζησα κάτι που σίγουρα...

Διαβάστε Περισσότερα
Η μάστιγα των social media

Η μάστιγα των social media

Στις μέρες μας είναι γεγονός ότι η γενιά μας έχει την τάση να περνά πολύ χρόνο στα social media. Αναρτήσεις, δημοσιεύσεις, φωτογραφίες και γενικότερα στιγμιότυπα της καθημερινότητάς μας κοινοποιούνται σωρηδόν, δεκάδες μηνύματα με φίλους ανταλλάσσονται στις...

Διαβάστε Περισσότερα
Η «μπαρόκ» καταγγελία σεξουαλικής κακοποίησης: Artemisia Gentileschi

Η «μπαρόκ» καταγγελία σεξουαλικής κακοποίησης: Artemisia Gentileschi

Η Αρτεμίζια Τζεντιλέσκι γεννήθηκε στη Ρώμη στα τέλη του 16ου αιώνα. Τότε, ο Προτεσταντισμός συντάραζε τα θεμέλια της καθολικής εκκλησίας η οποία προσπαθούσε με νύχια και με δόντια να σώσει ότι μπορούσε. Η ζημιά είχε γίνει, ο κόσμος άρχισε να ακούει με σκεπτικισμό τα...

Διαβάστε Περισσότερα
Μια συναυλία που θα θυμάμαι για πολύ καιρό…

Μια συναυλία που θα θυμάμαι για πολύ καιρό…

Το παρακάτω άρθρο είναι αφιερωμένο στον αδερφό μου.   Έχω πάει σε πολλές συναυλίες, σε διάφορους αγαπημένους καλλιτέχνες, και έχω περάσει φανταστικά. Όμως, τον Ιούλιο του ’23, συγκεκριμένα την Παρασκευή στις 7 Ιουλίου, στο στάδιο Λάρισας, έζησα κάτι που σίγουρα...

Διαβάστε Περισσότερα
Η μάστιγα των social media

Η μάστιγα των social media

Στις μέρες μας είναι γεγονός ότι η γενιά μας έχει την τάση να περνά πολύ χρόνο στα social media. Αναρτήσεις, δημοσιεύσεις, φωτογραφίες και γενικότερα στιγμιότυπα της καθημερινότητάς μας κοινοποιούνται σωρηδόν, δεκάδες μηνύματα με φίλους ανταλλάσσονται στις...

Διαβάστε Περισσότερα

0 Σχόλια

Υποβάλετε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Εγγράψου τώρα στο Newsletter μας

Εγγράψου τώρα στο Newsletter μας

Με την εγγραφή σου στη λίστα θα μαθαίνεις πρώτος τα νέα μας.

Η εγγραφή σου ολοκληρώθηκε με επιτυχία!

Share This