Το χαμόγελο του Αφγανιστάν

22 Ιούλιου ’21. Ναζάρ Μοχάμεντ, κωμικός που έκανε καριέρα στο Αφγανιστάν τα τελευταία χρόνια. Το καλλιτεχνικό του ψευδώνυμο ήταν Khasha Zwan. Πρόσφατα έγινε γνωστή η δολοφονία του από τους Ταλιμπάν χάρη σε ένα βίντεο που τραβήχτηκε και δημοσιεύτηκε στα τέλη του Ιούλη. Η πραγματική του ταυτότητα όμως, οι αρχές των Ταλιμπάν, ήθελαν να μείνει κρυφή και για αυτό οι ίδιοι φαίνεται ότι είχαν χαρακτηρίσει τη δολοφονία του ως «επιχείρηση Ταλιμπάν 2.0». Στο βίντεο που δημοσιεύτηκε φαίνεται ο κωμικός να βρίσκεται στο πίσω κάθισμα ενός αυτοκινήτου μεταξύ δυο ένοπλων Ταλιμπάν. Ο ίδιος φαίνεται πρακτικά ατάραχος, γνωρίζοντας τι πιθανώς τον περιμένει αλλά και διατηρώντας την κωμική του διάθεση ακόμα και την τελευταία στιγμή, καθώς είναι σαν να χλευάζει τους φερόμενους δολοφόνους του, αφού σε ένα χαρακτηριστικό σημείο χαστουκίζεται  από έναν εκ των δύο. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Human Rights Watch, o Ναζάρ έπεσε θύμα απαγωγής των Ταλιμπάν στο ίδιο του το σπίτι αφήνοντας πίσω τη σύζυγο και τις κόρες του, βασανίστηκε και στη συνέχεια δολοφονήθηκε έχοντας δεχθεί πολλαπλούς πυροβολισμούς.

Το έργο του Νάζαρ έγινε γνωστό μέσω της πλατφόρμας Tik Tok όπου ανέβαζε βίντεο στα οποία διακωμωδούσε με τραγούδια ή ανέκδοτα το έργο των Ταλιμπάν. Παράλληλα εργαζόταν και με την τοπική αστυνομία. Οι δύο αυτές ιδιότητές του φάνηκε να ενοχλούν τις αρχές των Ταλιμπάν καθώς και κριτίκαρε δημοσίως το έργο τους με κωμικό τρόπο αλλά και είχε σχέσεις με τις αρχές του Αφγανιστάν στη πόλη Κανταχάρ. 

Ο θάνατος του αλλά και άλλες παρενοχλήσεις και εκβιασμοί που δέχονται καθημερινά πλέον άνθρωποι που τίθενται ενάντια στις ιδέες των Ταλιμπάν δείχνουν το άγριο πρόσωπο αυτών. Φανερώνεται η προθυμία τους να συντρίψουν με το πιο βίαιο τρόπο κάθε κριτική και αντίρρηση απέναντι στα πιστεύω τους.

Οι διοικητές των Ταλιμπάν και οι υποστηρικτές τους θέλουν να εξοντώσουν κάθε άνθρωπο που εμπλεκόταν με την κυβέρνηση του Αφγανιστάν. Αστυνομικούς, δημάρχους, πολιτικούς, δικηγόρους. Τους απαγάγουν τους βασανίζουν και μετά τους σκοτώνουν καθώς πλέον δεν θα μπορούν να στέκονται εμπόδιο στην δική τους βούληση. Έτσι έγινε και με τον Νάζαρ, έσβησαν το χαμόγελό του γιατί ήταν αυτό που θύμιζε στους άλλους τις κτηνωδίες τους και τα παράλογα πιστεύω τους.

Το παράδειγμα το δίνει ο κωμικός και η αλυσίδα συνεχίζεται και δεν τελειώνει…

Τα δικαιώματα της πλειοψηφίας των ανθρώπων πλέον δεν υπάρχουν στο Αφγανιστάν. Δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε στους Ταλιμπάν τα δικαιώματα των γυναικών, των ΛΟΑΚΤΙ+ ατόμων, των δημοσιογράφων, των ακτιβιστών/στριών. Οι γυναίκες λόγω της Σαρία είναι αναγκασμένες να φορούν μπούργκα που θα καλύψει όλο το σώμα τους. Η ομορφιά, η προσωπικότητα, τα χαρακτηριστικά τους δεν υπάρχουν πλέον, είναι απλά ένα μαύρο ύφασμα. Γυναίκες που πριν λίγο καιρό ντύνονταν όπως όλες οι υπόλοιπες τώρα θα πρέπει να καλύψουν όλη τους την ύπαρξη. Δεν θα μπορούν πλέον να σπουδάζουν, δεν θα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα. Πρέπει να κάψουν ό,τι απέκτησαν, ό,τι τις έκανε ανεξάρτητες τα τελευταία χρόνια. Δεν θα μπορούν καν να βγουν από το σπίτι τους χωρίς άδεια. Όλο αυτό φυσικά για να  δείξουμε και τη διεθνή υπόσταση και σύνδεση των ιδεών ίσχυε άτυπα πριν χρόνια και στην Ελλάδα όπου το κατεστημένο τις ήθελε υπεύθυνες μόνο με τα του οίκου τους. Ιδέες τις οποίες σιωπηλά μερικοί ακόμα συντηρούν σε πιο low profile αφήγημα.

Οι γυναίκες δεν θα μπορούν να έχουν καν την ίδια παροχή βασικών υπηρεσιών και αγαθών σε ό,τι έχει να κάνει με την υγεία, την περίθαλψη και την διατροφή. 

Όσο για τα άτομα που ανήκουν σε ΛΟΑΤΚΙ+ ομάδες υπάρχουν δύο ποινές σύμφωνα με τον Γκιούλ Ραχίμ (δικαστής των Ταλιμπάν) λέγοντας στην Bild: «είτε ο λιθοβολισμός είτε το να γκρεμίσεις έναν τοίχο πάνω τους, ο τοίχος πρέπει να έχει ύψος 2,5 με 3 μέτρα». Θέλουν δηλαδή να εξαλείψουν όλα τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στο Αφγανιστάν, να τα εξοντώσουν όπως θα έκαναν οι Ναζί. Και για να δείξουμε και εδώ το διεθνές πρόσημο των ιδεών, παρόμοιες πρακτικές δεν θα δίσταζαν να ενστερνιστούν ένα μεγάλο σάπιο ποσοστό Ελλήνων που άλλωστε ψήφισε προ ετών νεοναζιστική εγκληματική οργάνωση ονόματι Χρυσή Αυγή.

Πρέπει όλοι να ξέρουμε τι συμβαίνει με τους ανθρώπους της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, αυτούς που κυνηγιούνται διαρκώς, αυτούς που οι Ταλιμπάν μισούν πιο πολύ από κάθε άλλον: την τελευταία 20ετία, η Δύση γνωρίζει για το άγριο ξύλο, τα βασανιστήρια, τους διωγμούς, τις φυλακίσεις, τις δολοφονίες για τις οποίες δεν τιμωρήθηκε ποτέ κανείς. Δολοφονίες «τιμής», όπως τις λένε. Όπως, επίσης, η Δύση γνωρίζει ότι από το 2016, η αστυνομία βιάζει ομοφυλόφιλους άντρες. Οι ΜΚΟ το έχουν καταγράψει και αναφέρει. Όπως είναι γνωστό ότι στις περιοχές των Ταλιμπάν, ακόμη και πριν τις πρόσφατες εξελίξεις, η σαρία ποτέ δεν έπαψε να ισχύει και σύμφωνα με αυτή, οι ομοφυλόφιλοι πρέπει να μην ζουν και να μην υπάρχουν γενικότερα.

Παράλληλα ακολούθησαν και οι δηλώσεις της πρώτης γυναίκας δημάρχου στο Αφγανιστάν η οποία δήλωσε στον προσωπικό της λογαριασμό στο twitter ότι περιμένει από στιγμή σε στιγμή να εκτελεστεί, όπως περιμένει να συμβεί και με άλλους σαν αυτή με παρόμοιες θέσεις. Δεν μπορεί να εγκαταλείψει την οικογένεια της. Ο πατέρας της εκτελέστηκε τον προηγούμενο Νοέμβρη και τώρα κυνηγούν την ίδια σε μια τέταρτη απόπειρα δολοφονίας της.

Όλοι αυτοί οι άνθρωποι πλέον βρίσκονται σε ένα κενό, περιμένοντας από στιγμή σε στιγμή μια επίθεση εναντίον τους. Και φυσικά έχεις τον Έλληνα του καναπέ (και όχι μόνο τον Έλληνα δηλαδή) να σε ρωτάει γιατί δεν μένουν στη χώρα τους να πολεμήσουν.

Για να υπάρξει μια αντεπίθεση στους Ταλιμπάν αυτή πρέπει να είναι οργανωμένη. Το Αφγανιστάν αποτελείται από 50 διαφορετικές εθνότητες με διαφορετική εθνική συνείδηση, παρόλα αυτά η κυρίαρχη είναι αυτή των Παστού. Ο αφγανικός στρατός δεν υποστηρίζεται από την κυβέρνηση η οποία άλλωστε εκλέχθηκε με ελάχιστο ποσοστό ψήφων αναλογικά τον πραγματικό πληθυσμό της χώρας. Η διαφθορά λοιπόν της αφγανικής κυβέρνησης και των ΗΠΑ οδήγησε τη χώρα σε αυτό το σημείο. Τα αμερικανικά κεφάλαια δεν δόθηκαν ποτέ στο στρατό αλλά δίνονταν στη μαύρη αγορά και κυρίως στα χέρια των αρχών των Ταλιμπάν. Συνολικά λοιπόν οι Αφγανοί δεν έχουν ούτε στόχο, ούτε κίνητρο για την πραγματοποίηση και την ένταξη σε έναν ανοργάνωτο στρατό που δεν έχει κοινή ιδέα καθώς οι ελπίδες δεν θα ήταν μαζί τους  και η υπεράσπιση μιας διεφθαρμένης κυβέρνησης ανώφελη. Αυτά τα γεγονότα οδήγησαν μεγάλη πλειοψηφία Αφγανών ατόμων να μάχονται με ανεξάρτητες στρατιωτικές δυνάμεις-ομάδες που έχουν ως στόχο τη συντριβή των Ταλιμπάν απαρτιζόμενες από γυναίκες και άνδρες. Η φυγή για τους Αφγανούς είναι μια μεγάλη υπόθεση όπως και για τον κάθε άνθρωπο δηλαδή. Όταν η κυβέρνηση σου δεν μπορεί να σε βοηθήσει και ο στρατός υπολειτουργεί με τις εξωτερικές δυνάμεις να μην μπορούν να κάνουν πολλά.  Άλλωστε οι Ταλιμπάν κυνηγούν πρωτίστως τους στρατιώτες και είναι παντού, σε όλες τις πόλεις και η κυβέρνηση δεν μπορεί να προστατεύσει ούτε έναν στρατιώτη.

Για αυτό λοιπόν καλύτερα αυτοί που εκφράζουν γνώμες όπως αυτή της παραμονής των Αφγανών στις χώρες τους μάλλον, η πληροφόρηση τους και η γνώση τους περιορίζεται δραματικά ή μάλλον δεν θέλουν να γνωρίζουν την πραγματικότητα και είναι τόσο φελλοί που πλανώνται πλάνην οικτρά.

Αυτό είναι λοιπόν το χαμόγελο του Αφγανιστάν, όλοι αυτοί οι άνθρωποι που διώκονται από τους Ταλιμπάν, και είναι ευπρόσδεκτοι γιατί εμείς δεν θέλουμε να αφήσουμε ανθρώπους αβοήθητους μπροστά στο θάνατο και το βασανισμό. Δεν θέλουμε άλλον Νάζαρ Μοχάμεντ.

Α και τέλος όσοι δεν θέλουν πρόσφυγες/ισσες και θέλουν φασίστες να τους πάρουν στο σπίτι τους.

πηγές πληροφοριών: https://www.lifo.gr/now/world/oi-loatki-afganoi-apeiloyntai-me-exontosi-apo-toys-talimpan

Πόσο χρήσιμο ήταν αυτό το άρθρο για εσένα?

Αξιολόγησέ το, επιλέγοντας τη φατσούλα που επιθυμείς!

Μέσος όρος: 5 / 5. Ψήφοι: 5

Καμία ψήφος μέχρι στιγμής! Αξιολόγησέ το πρώτος/η.

Λυπούμαστε πολύ που αυτό το άρθρο δεν ήταν χρήσιμο για εσένα!

Βοήθησέ μας να βελτιώσουμε αυτό το άρθρο!

Πες μας, πως μπορούμε να βελτιώσουμε αυτό το άρθρο?

Δημοσιεύσεις

Γεννημένος το '01 αλλά κανονικά ανήκω σε άλλη δεκαετία .Η ρίζα μου πιάνει Έβρο και Στερεά Ελλάδα αλλά ο κόσμος επιμένει στην Ινδία.
Μελλοντικός ναυπηγός μηχανικός (επιθυμία ->πραγματικότητα),full-time αθλητής στίβου (ναι πονάει), παίκτης fundo στους Batala Atenas.
Είμαι πιο τρελός από όσο φαίνομαι και ΑΓΑΠΩ τα ταξίδια.
Θέλω να ζήσω στο Βερολίνο καθώς λατρεύω την τέκνο αλλά και ότι περιβάλλει αυτή την πόλη. Η διαφορετικότητα και η επιμονή είναι από αυτά που πιστεύω περισσότερο. Γελάω συνέχεια (και χωρίς λόγο) , μιλάω ασταμάτητα και δεν το βάζω κάτω. Τέλος , έχω περισσότερα παρατσούκλια από ολόκληρο το Αχλαδοχώρι Σερρών και αλλάζω γνώμη σε 1 κλάσμα του δευτερολέπτου.
Υ.Γ . Θα με βρεις σε μια παριζιάνικη σκεπή να βλέπω το ηλιοβασίλεμα ή σε ένα γήπεδο να τρέχω.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μια συναυλία που θα θυμάμαι για πολύ καιρό…

Μια συναυλία που θα θυμάμαι για πολύ καιρό…

Το παρακάτω άρθρο είναι αφιερωμένο στον αδερφό μου.   Έχω πάει σε πολλές συναυλίες, σε διάφορους αγαπημένους καλλιτέχνες, και έχω περάσει φανταστικά. Όμως, τον Ιούλιο του ’23, συγκεκριμένα την Παρασκευή στις 7 Ιουλίου, στο στάδιο Λάρισας, έζησα κάτι που σίγουρα...

Διαβάστε Περισσότερα
Η μάστιγα των social media

Η μάστιγα των social media

Στις μέρες μας είναι γεγονός ότι η γενιά μας έχει την τάση να περνά πολύ χρόνο στα social media. Αναρτήσεις, δημοσιεύσεις, φωτογραφίες και γενικότερα στιγμιότυπα της καθημερινότητάς μας κοινοποιούνται σωρηδόν, δεκάδες μηνύματα με φίλους ανταλλάσσονται στις...

Διαβάστε Περισσότερα
Η «μπαρόκ» καταγγελία σεξουαλικής κακοποίησης: Artemisia Gentileschi

Η «μπαρόκ» καταγγελία σεξουαλικής κακοποίησης: Artemisia Gentileschi

Η Αρτεμίζια Τζεντιλέσκι γεννήθηκε στη Ρώμη στα τέλη του 16ου αιώνα. Τότε, ο Προτεσταντισμός συντάραζε τα θεμέλια της καθολικής εκκλησίας η οποία προσπαθούσε με νύχια και με δόντια να σώσει ότι μπορούσε. Η ζημιά είχε γίνει, ο κόσμος άρχισε να ακούει με σκεπτικισμό τα...

Διαβάστε Περισσότερα
Μια συναυλία που θα θυμάμαι για πολύ καιρό…

Μια συναυλία που θα θυμάμαι για πολύ καιρό…

Το παρακάτω άρθρο είναι αφιερωμένο στον αδερφό μου.   Έχω πάει σε πολλές συναυλίες, σε διάφορους αγαπημένους καλλιτέχνες, και έχω περάσει φανταστικά. Όμως, τον Ιούλιο του ’23, συγκεκριμένα την Παρασκευή στις 7 Ιουλίου, στο στάδιο Λάρισας, έζησα κάτι που σίγουρα...

Διαβάστε Περισσότερα
Η μάστιγα των social media

Η μάστιγα των social media

Στις μέρες μας είναι γεγονός ότι η γενιά μας έχει την τάση να περνά πολύ χρόνο στα social media. Αναρτήσεις, δημοσιεύσεις, φωτογραφίες και γενικότερα στιγμιότυπα της καθημερινότητάς μας κοινοποιούνται σωρηδόν, δεκάδες μηνύματα με φίλους ανταλλάσσονται στις...

Διαβάστε Περισσότερα

0 Σχόλια

Υποβάλετε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Εγγράψου τώρα στο Newsletter μας

Εγγράψου τώρα στο Newsletter μας

Με την εγγραφή σου στη λίστα θα μαθαίνεις πρώτος τα νέα μας.

Η εγγραφή σου ολοκληρώθηκε με επιτυχία!

Share This