Mallorca Diaries: Πώς ταξιδεύουμε και πώς μετακινούμαστε στην Mallorca

Χαιρετίζω τους αγαπητούς αναγνώστες του Tambook!

 

Πάνω που πήγαινα να γράψω κάποιο άρθρο πιο προσωπικό, πιο “μουντό”, πιο πιο πιο… έτυχε να πάω διακοπές σε έναν από τους καλοκαιρινούς παραδείσους της Ευρώπης – τη Μαγιόρκα!

 

Έτσι αντί να ξεκινήσω την αρθρογραφική μου καριέρα με κάτι λυπηρό, σκέφτηκα ότι δεν υπάρχει καλύτερη ιδέα από το να δημιουργήσω μία σειρά άρθρων (ονόματι Mallorca Diaries) στην οποία θα μοιραστώ τα πάντα σχετικά με τη Μαγιόρκα μαζί σας!

 

Ξεκινάω το σειρά με το πιο σημαντικό κατ’ εμένα άρθρο – ερώτηση: Πώς μπορεί κάποιος να φτάσει μέχρι τη Μαγιόρκα και πώς μπορεί να μετακινηθεί εντός του νησιού!

 

Ο πιο εύκολος τρόπος να φτάσει κάποιος στη Μαγιόρκα από την Ελλάδα είναι να προσγειωθεί στον Αερολιμένα Palma de Mallorca, ο οποίος εξυπηρετεί όλο το νησί.

 

Ξεκινώντας με τον ευκολότερο τρόπο, φέτος το καλοκαίρι, η AEGEAN θα επαναφέρει τις διεβδομαδιαίες απευθείας πτήσεις προς τη Μαγιόρκα για όλη την καλοκαιρινή σεζόν. Πτήσεις για Μαγιόρκα υπάρχουν από την πλειοψηφία των ευρωπαϊκών αεροδρομίων, δίνοντας σας την ευκαιρία να χρησιμοποιήσετε πληθώρα αεροπορικών για να πετάξετε με ανταπόκριση.

 

Ωστόσο, υπάρχει και η πιο οικονομική λύση για τους λάτρεις του backpacking και του ρίσκου: το ταξίδι με μια αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους σε ένα μεγάλο διεθνές αεροδρόμιο (ενδεικτικά αναφέρονται τα αεροδρόμια Λούτον, Στάνστεντ και Γκάτγουικ του Λονδίνου καθώς και το αεροδρόμιο του Μπέργκαμο) και να μετεπιβιβαστείτε με ξεχωριστό εισιτήριο σε πτήση για Μαγιόρκα από εκεί.

 

Αφότου φτάσετε (ελπίζω χωρίς να έχετε πάθει ηλίαση από τα πρώτα 15’ εκεί), η επόμενη ερώτηση είναι πώς μετακινείστε εντός της Μαγιόρκας. Παρακάτω παραθέτω την προσπάθειά μου να συμπεριλάβω όλες τις πιθανές επιλογές!

 

Ενοικιαζόμενο Αμάξι ή Δίκυκλο

Θα είμαι απόλυτα ειλικρινής (παρά τις προσπάθειες μου να στηρίζω την πράσινη μετακίνηση): η μετακίνηση με αμάξι ή δίκυκλο είναι σχεδόν επιβαλλόμενη αν θέλετε να εξερευνήσετε όλο το νησί σε λίγες μέρες. Ο λόγος είναι πως μέσω του αμαξιού έχετε πρόσβαση σε περισσότερα μέρη απ’ ότι χρησιμοποιώντας τα μέσα μαζικής μεταφοράς (τόσο λόγω των δρομολογίων όσο και λόγω της δυσβατότητας κάποιων δρόμων). Ακόμη παρατήρησα πως τη μια μέρα που χρησιμοποίησα αμάξι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, μπορούσα να ακολουθήσω πιο όμορφες (οπτικά) διαδρομές!

 

Η ενοικίαση οχήματος παρέχεται σχεδόν απ’ όλα τα καταλύματα και hostel και οι μεγαλύτεροι πάροχοι ενοικίασης οχημάτων έχουν γραφεία τόσο στο αεροδρόμιο όσο και στο κέντρο της Πάλμα.

 

Οι δύο συμβουλές μου είναι:

  1. Διαβάζουμε προσεκτικά το ενοικιαστήριο και επιλέγουμε αυτό που έχει το λιγότερο κόστος για τις μεγαλύτερες παροχές από άποψη ασφάλειας.
  2. Βγάζουμε φωτογραφίες περιμετρικά καθώς και εντός του αυτοκινήτου τόσο κατάτην παραλαβή όσο και κατά την παράδοσή του για να βεβαιωθούμε ότι οποιεσδήποτε τυχόν ζημιές ή ατέλειες δεν θα χρεωθούν σε εμάς μετά 🙂

 

Ενοικιαζόμενο Ποδήλατο

Αν η λέξη ποδηλασία αποτελεί συνώνυμο της ζωής και της προσωπικότητάς σας τότε η Μαγιόρκα θα αποτελέσει προορισμό – παράδεισο για εσάς. Οι περισσότερες μεγάλες πόλεις είναι εξοπλισμένες με ξεχωριστή λωρίδα αποκλειστικά για ποδήλατα, ενώ από τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας που ισχύει στη Μαγιόρκα προβλέπεται η χρήση ποδηλάτων σε σχεδόν όλους τους δρόμους της (εξαιρούνται τα τούνελ).

 

Η ενοικίαση ενός ποδηλάτου είναι εξίσου εύκολη με την ενοικίαση οχήματος που ανέφερα παραπάνω. Μοναδική συμβολή μου η προσοχή στα λάστιχα του ποδηλάτου, καθώς και το να πίνετε και να τρώτε καλά, δεδομένου ότι η ποδηλασία περιλαμβάνει πολλά ανηφορικά στρώματα που κρίνονται απαιτητικά.

 

Μετρό, Τρένο και Υπεραστικά Λεωφορεία | TIB – Transports de les Illes Balears

Τα υπεραστικά λεωφορεία (το ανάλογο των ελληνικών ΚΤΕΛ) εκτελούνται από την TIB. Τα λεωφορεία είναι πεντακάθαρα, κλιματιζόμενα και με θύρες USB για να φορτίσετε τις συσκευές σας. Οι θέσεις – κατ’ εμέ – κρίνονται αναπαυτικές και τα δρομολόγια είναι -τις περισσότερες φορές- και συχνά (ανά 30’) και προσαρμοσμένα στις ανάγκες της κάθε περιοχής (π.χ. τα περισσότερο λεωφορεία από και προς τις τουριστικές περιοχές σταματούν στις 23:00).

 

Εικάζω πως μία από τις ερωτήσεις σας είναι πώς πληρώνω εκεί; Όλοι έχουμε υπάρξει στα ΚΤΕΛ των ελληνικών νησιών φοβούμενοι ότι δεν θα μας φτάσουν τα κέρματα για το εισιτήριο…

 

Ευτυχώς, η TIB προκειμένου να διευκολύνει τόσο τους οδηγούς όσο και τους επιβάτες έχει θέσει το εξής σύστημα: Ο φθηνότερος τρόπος να ταξιδέψετε είναι να χτυπήσετε μια ανέπαφη κάρτα τραπέζης στο μηχάνημα που βρίσκεται στην είσοδο του λεωφορείου και να την χτυπήσετε ξανά στο τέλος της διαδρομής. Αν δε χρειαστεί να αλλάξετε λεωφορείο και χτυπήσετε την κάρτα πριν περάσει μία ώρα από τότε που τη χτυπήσατε στο προηγούμενο, η μετεπιβίβασή σας χρεώνεται σε τιμή αρκετά χαμηλότερη των 2 διαδρομών. 

 

ΠΡΟΣΟΧΗ: Για εσάς που θα ξεχάσετε να χτυπήσετε την κάρτα στην έξοδο του λεωφορείου, χάνετε το προνόμιο της φθηνής μετεπιβίβασης και κερδίζετε προσαύξηση 0,30€… άουτς!

 

Για εσάς που η πληρωμή με κάρτα δεν σας φαίνεται ελκυστική, υπάρχει η δυνατότητα να πληρώσετε με μετρητά και να λάβετε χάρτινο εισιτήριο. Ωστόσο, το εισιτήριο αυτό έχει σχεδόν διπλάσια τιμή και χρεώνεται ανά διαδρομή (δεν επιτρέπονται δηλαδή οι μετεπιβιβάσεις).

 

Με παρόμοιο τρόπο λειτουργεί το μετρό και τα τρένα. Το μετρό αποτελεί μια συντομότερη εκδοχή του τρένου και χρησιμοποιούνται για τη μετάβαση σε περιορισμένο αριθμό περιοχών εκτός της Πάλμα.

 

Ποδήλατο μέσα στην Πάλμα | Bicipalma

Αν καταφέρατε να βρείτε οικονομική (ή και όχι) διαμονή εντός της Πάλμα – πρωτεύουσα της Μαγιόρκας, τότε το πρώτο σας τρίλλημα θα είναι αυτό: 30-λεπτα περπατήματα, ποδήλατο ή λεωφορείο.

 

Σε περίπτωση που επιλέξετε το ποδήλατο, ο δήμος της Πάλμα χρησιμοποίησε το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να δημιουργήσει ένα έργο – κομψοτέχνημα: το σύστημα Bicipalma.

 

Μέσω του Bicipalma μπορείτε να ενοικιάσετε βραχυχρόνια ένα ποδήλατο μέσω εφαρμογής στο κινητό και να το παραλάβετε και παραδώσετε σε σημεία σε κάθε γωνιά της Πάλμα. Οι τιμές κρίνονται πιο οικονομικές από αντίστοιχες υπηρεσίες άλλων ευρωπαϊκών πόλεων.

 

Αστικά Λεωφορεία της Πάλμα | EMT Palma

Τα λεωφορεία εντός της Πάλμα διαχειρίζονται από την EMT, η οποία προς έκπληξή μου ακολουθεί εντελώς διαφορετική πολιτική από την TIB.

 

Με έκπληξη διαπίστωσα πως υπάρχουν δύο επιλογές: είτε η αγορά εισιτήριου 10 διαδρομών έναντι 15€ είτε η αγορά μεμονωμένου εισιτηρίου μόνο με μετρητά έναντι 2€ ανά διαδρομή. Κατ’ εμέ, το κόστος της διαδρομής είναι εξαιρετικά δυσανάλογο της απόστασης και οι στάσεις είναι διαμορφωμένες έτσι όπου είναι εξαιρετικά σπάνιο να φτάσετε στον προορισμό σας χωρίς περπάτημα.

 

Μέσα στα μειονεκτήματα προσθέτω ότι το εισιτήριο 10 διαδρομών δεν καλύπτει το λεωφορείο που ακολουθεί την παραλιακή διαδρομή (γραμμή 1) καθώς και το λεωφορείο που εισέρχεται μέσω του κέντρου (γραμμή CC).

 

Ουφ! Νομίζω πως τα είπα όλα! Μείνετε συντονισμένοι για τα επόμενα άρθρα της σειράς. Μέχρι τότε hasta luego (σ.σ. τα λέμε στα ισπανικά)!

Πόσο χρήσιμο ήταν αυτό το άρθρο για εσένα?

Αξιολόγησέ το, επιλέγοντας τη φατσούλα που επιθυμείς!

Μέσος όρος: 5 / 5. Ψήφοι: 2

Καμία ψήφος μέχρι στιγμής! Αξιολόγησέ το πρώτος/η.

Λυπούμαστε πολύ που αυτό το άρθρο δεν ήταν χρήσιμο για εσένα!

Βοήθησέ μας να βελτιώσουμε αυτό το άρθρο!

Πες μας, πως μπορούμε να βελτιώσουμε αυτό το άρθρο?

Δημοσιεύσεις

21χρονος φοιτητής. Δεν ξέρω τι θέλω, “ψάχνομαι” συνεχώς. Παρατηρώ πολύ γιατί φοβάμαι μήπως χάσω κάποια σημαντική εξέλιξη. Διαβάζω πολύ, γιατί μου αρέσει να επισκέπτομαι διαφορετικούς κόσμους. Μιλάω πολύ, για να βάλω τα συναισθήματα και τις σκέψεις μου σε τάξη. Σκέφτομαι πολύ, και ώρες ώρες “πνίγομαι” στις σκέψεις μου. Ακούω πολύ, για να ταυτιστώ με τραγούδια και για να τοποθετήσω τον εαυτό μου σε ιστορίες άλλων. Ταξιδεύω πολύ, για να ζήσω νέες εμπειρίες και να γνωρίσω άλλα άτομα. Μαθαίνω πολύ, γιατί η νευροποικιλότητα δε με άφησε ποτέ να συμβιβαστώ με το να ξέρω λίγα. Γράφω πολύ, για να μοιράζομαι όλα τα παραπάνω με εσάς. Καλώς ανταμωθήκαμε!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΝΟΤΙΑΣ

ΝΟΤΙΑΣ

Τόπος στεγνός σαν τους κάβους που βιράρανε σε κάποιο ρυμουλκό της Σενεγάλης Ή ανυπόφορος όπως το θεϊικό, που έτρεχε στο deck και στα αμπάρια του λιονταριού, ένα καλοκαιρινό μήνα του ‘21 κάπου στην Γουινέα  Μισές ήταν οι μέρες που γνώρισα πρώτη φορά τη φτώχεια στη γη...

Διαβάστε Περισσότερα
Πού να πάτε και πού να φάτε στη Σέριφο

Πού να πάτε και πού να φάτε στη Σέριφο

Μία από τις αποδράσεις που πραγματοποίησα, μέσα στο φετινό πολυτάραχο καλοκαίρι, και ξεχώρισε στην καρδιά μου ήταν αυτή στο μαγικό νησί της Σερίφου. Αποφάσισα, λοιπόν, σαν κλείσιμο αυτής της θερινής σεζόν, να φτιάξω ένα κείμενο με τις δικές μου προτάσεις, σχετικά με...

Διαβάστε Περισσότερα
Ομιλείτε Γκρίκο;

Ομιλείτε Γκρίκο;

Όταν κάποιος αναφέρει ότι έχει επισκεφθεί την Ιταλία, συνήθως εννοεί ότι βρέθηκε στη Ρώμη (εξάλλου, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Ρώμη), τη Νάπολη, τη Φλωρεντία ή τη Βενετία. Ωστόσο, η ιταλική χερσόνησος κρύβει και άλλες ομορφιές τις οποίες γνωρίσαμε μέσα από μια...

Διαβάστε Περισσότερα
ΝΟΤΙΑΣ

ΝΟΤΙΑΣ

Τόπος στεγνός σαν τους κάβους που βιράρανε σε κάποιο ρυμουλκό της Σενεγάλης Ή ανυπόφορος όπως το θεϊικό, που έτρεχε στο deck και στα αμπάρια του λιονταριού, ένα καλοκαιρινό μήνα του ‘21 κάπου στην Γουινέα  Μισές ήταν οι μέρες που γνώρισα πρώτη φορά τη φτώχεια στη γη...

Διαβάστε Περισσότερα
Πού να πάτε και πού να φάτε στη Σέριφο

Πού να πάτε και πού να φάτε στη Σέριφο

Μία από τις αποδράσεις που πραγματοποίησα, μέσα στο φετινό πολυτάραχο καλοκαίρι, και ξεχώρισε στην καρδιά μου ήταν αυτή στο μαγικό νησί της Σερίφου. Αποφάσισα, λοιπόν, σαν κλείσιμο αυτής της θερινής σεζόν, να φτιάξω ένα κείμενο με τις δικές μου προτάσεις, σχετικά με...

Διαβάστε Περισσότερα

0 Σχόλια

Υποβάλετε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Εγγράψου τώρα στο Newsletter μας

Εγγράψου τώρα στο Newsletter μας

Με την εγγραφή σου στη λίστα θα μαθαίνεις πρώτος τα νέα μας.

Η εγγραφή σου ολοκληρώθηκε με επιτυχία!

Share This