Φοίβος Ζαντές : ο -γεννηθείς τον 21ο αιώνα- νεοέλληνας ποιητής

Σε μια εποχή που οι τεχνολογικές επιστήμες διαγράφουν ανοδική πορεία, σε μια χώρα όπου η καλλιτεχνική παιδεία ολοένα και υποβαθμίζεται μέσω συνεχόμενων υπουργικών διατάξεων, ενέργειες όπως του Φοίβου δίνουν την ελπίδα ότι το παιχνίδι στον χώρο της Τέχνης δεν έχει ακόμα χαθεί. Η λεπτομέρεια που κάνει τη δράση αυτή πιο αξιοσημείωτη, είναι ότι προέρχεται από ένα παιδί που καλά – καλά δεν έχει συμπληρώσει τα 20 του χρόνια. Ο γεννημένος την ίδια ημερομηνία με εμένα αλλά ένα χρόνο νεότερος Φοίβος Ζαντές, φοιτητής Φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, με ένα βιογραφικό γεμάτο από συμμετοχές σε ποιητικούς διαγωνισμούς, διακρίσεις και επαίνους, τόσο σε πανελλήνιο όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, πρόσφατα εξέδωσε την πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο ”Ο ήλιος και το φεγγάρι”, καθιστώντας τον επίσημα αν όχι τον πρώτο, τότε έναν από τους πρώτους νεοέλληνες ποιητές που έχουν γεννηθεί τον 21ο αιώνα! Ο νεαρός ποιητής ”ανοίγει τα χαρτιά του” στον Ανδρέα Μαντζεβελάκη και το tambook.gr, μιλώντας τόσο για το προσωπικό του έργο αλλά και γενικότερα για τη θέση της Τέχνης σήμερα.

1)  Ρίχνοντας μια ματιά στο βιογραφικό σου, είμαι πεπεισμένος πως η ενασχόλησή σου με την ποίηση δεν είναι πρόσφατη. Σε ποια ηλικία ξεκίνησες να καταπιάνεσαι συστηματικά με αυτήν και πώς προέκυψε;

Η εξοικείωσή μου με τις τέχνες γίνεται ήδη από τα πρώτα χρόνια της ζωής μου καθώς οι γονείς μου με πήγαιναν σε διάφορα μουσεία, εκδηλώσεις και παραστάσεις κλασικής μουσικής και θεάτρου. Στο δημοτικό έγραφα παραμύθια, από όσο μου έχουν πει. Και σχετικά με την ποίηση, ένας διαγωνισμός με ώθησε να γράψω το πρώτο μου ποίημα «Προσφυγιά». Η φιλόλογός μου κα Δ. Τάτση, στη Β’ Γυμνασίου μας ανακοίνωσε το γεγονός και εγώ θυμάμαι πως άρχισα από τότε να γράφω ποίηση.

2) Από πού έχεις δεχτεί επιρροές;

Σίγουρα το σχολείο έχει ασκήσει ιδιαίτερη επίδραση τόσο σε εμένα όσο και στην ποίησή μου την περίοδο αυτή. Εμβληματικά ποιήματα τα οποία με έκαναν να θαυμάσω την ποίηση είναι το λυρικό «Εις Σάμον» του Κάλβου, τα διδακτικά του Καβάφη «Θερμοπύλες», «Όσο μπορείς» και «Στα 200 π.Χ.», το ιδιαίτερα ρομαντικό και πικρό του Καρυωτάκη «Σαν δέσμη από τριαντάφυλλα», το σονέτο του Λ. Μαβίλη «Λήθη» και το ιδιαίτερα αισθαντικό «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» του Δ. Σολωμού.

3) Σε χρόνια αντιποιητικά, ποιο ήταν αυτό που σε παρακίνησε να ασχοληθείς εντατικά με την ποίηση; Έχεις σχέση με άλλες μορφές τέχνης;

Για ‘μένα η ποίηση είναι η αποτύπωση του εσωτερικού μου κόσμου σε περιόδους που βιώνω έντονες συναισθηματικές καταστάσεις, είτε ευχάριστες, είτε δυσάρεστες και συνεπώς ‘’εἰς την Τέχνη τῆς Ποιήσεως προστρέχω’’, όπως λέει και ο Καβάφης, σε διάφορες στιγμές της ζωής μου. Εκτός της ποίησης, επιθυμώ να ασχοληθώ με την γλυπτική. Η ερασιτεχνική αποτύπωση της φύσης και της πόλης μου, της Αθήνας, μέσω φωτογραφιών είναι από τα καλλιτεχνικά θέματα που καταπιάνομαι κατά καιρούς. Μπορεί να το διαπιστώσει κανείς αυτό από την καλλιτεχνική ιστοσελίδα μου στο Instagram «a.r.t.of.greece» (https://www.instagram.com/a.r.t.of.greece/?hl=el).

4) Όσον αφορά το έργο σου, ακολουθείς κάποιο συγκεκριμένο τεχνοτροπικό μοτίβο;

Καθώς πρόκειται για μια πρώιμη προσπάθεια ποιητικής έκφρασης αποτυπώνονται ακατέργαστα ενδόμυχες σκέψεις μου, χωρίς ιδιαίτερη επιτήδευση. Βέβαια, οι πρώτες, σχολικές λογοτεχνικές μου αναγνώσεις με έχουν επηρεάσει σε κάποιο βαθμό.

5) Σε ποιο λογοτεχνικό ρεύμα το τοποθετείς;

Πάνω σε αυτό το θέμα θα αφήσω τους αναγνώστες μου να αποφανθούν και τους κριτικούς και θεωρητικούς να εκφράσουν τις απόψεις τους, καθώς επιθυμία μου είναι ο καθένας ελεύθερα, χωρίς εξωκειμενικούς περιορισμούς να προσλάβει τη δημιουργία και να την απολαύσει.

6) Απευθύνεσαι στοχευμένα σε κάποια ηλικιακή / κοινωνική ομάδα;

Τα συναισθήματα που εκπέμπονται μέσω της ποιητικής μου συλλογής είναι δυνατόν να τα βιώσει ο καθένας και επομένως δεν υπάρχει κάποιος ηλικιακός ούτε κοινωνικός περιορισμός. Η ποιητική συλλογή δημοσιεύτηκε με σκοπό να προκαλέσει συναισθήματα στους αναγνώστες της και για αυτό θα είμαι χαρούμενος με κάθε άνθρωπο που θα προσπαθεί να εισέλθει στο κόσμο που δημιουργώ καθώς θα έχει μια ιδιαίτερη συναισθηματική εμπειρία, όπως συμβαίνει με κάθε ποίημα.

7) Πόσο καιρό χρειάστηκες για να καταλήξεις στην τελική μορφή τής συλλογής σου;

Παρά το γεγονός ότι δεν επέφερα σημαντικές αλλαγές στην πρώτη μορφή των στίχων μου, χρειάστηκα τρία χρόνια συγγραφής και σύνθεσης της συλλογής προτού τη δημοσιεύσω. Κατά τα δυο πρώτα χρόνια έχουν γραφτεί οι περισσότεροι στίχοι, ενώ μόλις το τελευταίο τετράστιχο του κυρίως μέρους της συλλογής γράφτηκε τον τρίτο χρόνο. Συνολικά δύο σχολικές χρονιές, της πρώτης και της δευτέρας Λυκείου, έγραφα τους στίχους και σε δύο περιόδους επεξεργάστηκα και συνέθεσα την συλλογή.

8) Το αγαπημένο σου ποίημα / κομμάτι από αυτήν;

Για μένα κάθε στίχος της συλλογής έχει ιδιαίτερο συναισθηματικό φορτίο , αλλά άμα μπορούσα να ξεχωρίσω ένα μέρος της θα διάλεγα τη στροφή :

‘’Κι ο ήλιος δύει,

Φεύγει σκυφτός

Σε βλέπει χαρούμενη και πάλι

Και φεύγει χαρωπός.’’

9) Τι προσπαθείς να πετύχεις μέσω του βιβλίου σου;

Κάθε στίχος του έργου εκφράζει έντονα συναισθήματά από τα βιώματά  μου κατά τα πρώτα σχολικά χρόνια του Λυκείου, και αυτό είναι το μοναδικό κίνητρο για τη συγγραφή του.

10) Με δύο λέξεις, πώς θα το χαρακτήριζες;

Έντονα αισθησιακό.

11) Τι δυσκολίες συνάντησες πριν και κατά τη διάρκεια της έκδοσης;

Κατά τη διάρκεια των προσπαθειών μου να εκδώσω, συνειδητοποίησα πως η οικονομική κρίση έχει εισχωρήσει βαθιά στον κόσμο της ποίησης. Οι άνθρωποι δε διαβάζουν ποίηση και για αυτό οι εκδοτικοί οίκοι δυσκολεύονται να υποστηρίξουν τις προσπάθειές μας.

12) Βλέποντας πια, τον εσωτερικό σου κόσμο και τις σκέψεις σου δημοσιευμένες, να είναι εν δυνάμει στη διάθεση 10 εκατομμυρίων ανθρώπων, τι συναισθήματα σού γεννιούνται;

Προσωπικά χαίρομαι πολύ όταν ακούω κάποιον να διαβάζει ποίηση, και γενικότερα να ασχολείται με οτιδήποτε έχει σχέση με τον καλλιτεχνικό κόσμο. Θαυμάζω τον καλλιτεχνικό κόσμο και για αυτό αισθάνομαι ευτυχής που κάνω μια πρώτη προσπάθεια να δεθώ με αυτόν μέσω της ποίησης.

13) Σχεδιάζεις ήδη τα επόμενα βήματά σου ή προς το παρόν απολαμβάνεις αυτό που δημιούργησες;

Έχω υλικό για μια δεύτερη ποιητική συλλογή την οποία και επεξεργάζομαι, αλλά αρχικά θέλω να δω τι ανταπόκριση θα έχει η πρώτη μου ποιητική συλλογή.

14) Πρωτοεμφανιζόμενος μεν στον νεοελληνικό λογοτεχνικό χώρο, έμπειρος δε για την ηλικία σου, τι συμβουλή / -ές δίνεις στους συνομήλικούς σου αναφορικά με τη λογοτεχνία, τόσο σε αναγνωστικό όσο και σε συγγραφικό επίπεδο;

Να την τιμούμε όσο μπορούμε γιατί πραγματικά έχει πολλά να προσφέρει. Μας κάνει ανθρώπους. Και να γράφουμε και να εκφραζόμαστε, χωρίς δισταγμούς, χωρίς φόβο. Μας κάνει καλύτερους ανθρώπους.

15) Έχεις να στείλεις κάποιο μήνυμα προς τη γενιά σου ειδικότερα ή τον κόσμο γενικότερα; 

Η τεχνολογία σήμερα είναι τα πάντα, ας την εκτιμήσουμε και ας τη χρησιμοποιήσουμε με τρόπο που να προάγει την ποίηση.

 

Ευχαριστούμε τον Φοίβο Ζαντέ για τον χρόνο και τη διάθεσή του. Του ευχόμαστε να παραμείνει το ίδιο και περισσότερο δημιουργικός και να μας απασχολεί γενικότερα με το καλλιτεχνικό του έργο για πολλά χρόνια ακόμα.

*Το βιβλίο του Φοίβου ”Ήλιος και Φεγγάρι” κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελίκρανον και μπορείτε να το προμηθευτείτε είτε με φυσική παρουσία στις διευθύνσεις Πατούσα 2, πλατεία Κάνιγγος, Ομόνοια Δεριγνύ 14 & Πατησίων, Αθήνα, είτε ηλεκτρονικά πατώντας τον ακόλουθο σύνδεσμο : http://www.osdelnet.gr/book/1266822/%CE%9F_%CE%97%CE%9B%CE%99%CE%9F%CE%A3_%CE%9A%CE%91%CE%99_%CE%A4%CE%9F_%CE%A6%CE%95%CE%93%CE%93%CE%91%CE%A1%CE%99?fbclid=IwAR2HInDeMawE2o6Wh55xywueiUKft0ZuzUBnsbxLQMREy3EndT62x7wCp8A
**Επιμέλεια ερωτήσεων & συνέντευξης : Ανδρέας Μαντζεβελάκης

Πόσο χρήσιμο ήταν αυτό το άρθρο για εσένα?

Αξιολόγησέ το, επιλέγοντας τη φατσούλα που επιθυμείς!

Μέσος όρος: 4.4 / 5. Ψήφοι: 8

Καμία ψήφος μέχρι στιγμής! Αξιολόγησέ το πρώτος/η.

Λυπούμαστε πολύ που αυτό το άρθρο δεν ήταν χρήσιμο για εσένα!

Βοήθησέ μας να βελτιώσουμε αυτό το άρθρο!

Πες μας, πως μπορούμε να βελτιώσουμε αυτό το άρθρο?

Δημοσιεύσεις

Γεννημένος τη δεύτερη μέρα του δεύτερου μήνα της δεύτερης χιλιετίας, δρω περιέργως χωρίς δεύτερες σκέψεις. Προσπαθώ να δίνω σάρκα και οστά σε όσα ονειρεύομαι, σε όσα γράφω και σε όσα φωτογραφίζω.Εν δυνάμει φιλόλογος, εν ενεργεία ποδοσφαιριστής και σερβιτόρος. Αριστοτελικός, λάτρης των γατών και θαυμαστής της μικρής μου αδελφής.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ένα γράμμα που δεν θα σταλθεί ποτέ…

Ένα γράμμα που δεν θα σταλθεί ποτέ…

Υπάρχουν φορές που δυσκολεύομαι να ξεκινήσω ένα άρθρο, δεν ξέρω τι ακριβώς να πω. Βυθίζομαι στις σκέψεις μου και μετά χάνομαι. Με πιάνει κάτι σαν νοσταλγία, συγκινούμαι. Γράφω σβήνω και ξανά πάλι από την αρχή. Έτσι συνέβη και με αυτό το άρθρο.   "Σαν σήμερα θα...

Διαβάστε Περισσότερα
Όταν μεγαλώσω

Όταν μεγαλώσω

Τζενούλα, τι θέλεις να γίνεις όταν μεγαλώσεις;   Όταν μεγαλώσω, θέλω να γίνω κτηνίατρος… Όχι όχι, όταν μεγαλώσω θέλω να γίνω σεφ. Ή μάλλον, γράψε λάθος, ψυχολόγος θέλω να γίνω. Βασικά… Όταν μεγαλώσω, θέλω να γίνω σαν τον μπαμπά μου. Μια απάντηση που, μετά από...

Διαβάστε Περισσότερα
Αυτή την φορά θα σας μιλήσω για έναν άνθρωπο που με στιγμάτισε…

Αυτή την φορά θα σας μιλήσω για έναν άνθρωπο που με στιγμάτισε…

Το όνομα της Χριστίνα. Γεννήθηκε και μεγάλωσε σε ένα ορεινό χωριό της Νότιας Πίνδου, Κορυφή Τρικάλων, για τους λίγους γνωστό ως Καπρό. Δεν έζησε εύκολα χρόνια, καθόλου εύκολα… Γεννήθηκε και μεγάλωσε μες τη φτώχεια, σε μικρή ηλικία έμεινε ορφανή από πατέρα.  Η μητέρα...

Διαβάστε Περισσότερα
Ένα γράμμα που δεν θα σταλθεί ποτέ…

Ένα γράμμα που δεν θα σταλθεί ποτέ…

Υπάρχουν φορές που δυσκολεύομαι να ξεκινήσω ένα άρθρο, δεν ξέρω τι ακριβώς να πω. Βυθίζομαι στις σκέψεις μου και μετά χάνομαι. Με πιάνει κάτι σαν νοσταλγία, συγκινούμαι. Γράφω σβήνω και ξανά πάλι από την αρχή. Έτσι συνέβη και με αυτό το άρθρο.   "Σαν σήμερα θα...

Διαβάστε Περισσότερα
Όταν μεγαλώσω

Όταν μεγαλώσω

Τζενούλα, τι θέλεις να γίνεις όταν μεγαλώσεις;   Όταν μεγαλώσω, θέλω να γίνω κτηνίατρος… Όχι όχι, όταν μεγαλώσω θέλω να γίνω σεφ. Ή μάλλον, γράψε λάθος, ψυχολόγος θέλω να γίνω. Βασικά… Όταν μεγαλώσω, θέλω να γίνω σαν τον μπαμπά μου. Μια απάντηση που, μετά από...

Διαβάστε Περισσότερα

0 Σχόλια

Υποβάλετε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Εγγράψου τώρα στο Newsletter μας

Εγγράψου τώρα στο Newsletter μας

Με την εγγραφή σου στη λίστα θα μαθαίνεις πρώτος τα νέα μας.

Η εγγραφή σου ολοκληρώθηκε με επιτυχία!

Share This